Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η απειλή προς τη ΛΔ Κορέας

Στο στόχαστρο της συνεχιζόμενης ιμπεριαλιστικής απειλής των ευρω-ατλαντιστών, δείχνει να βρίσκεται η ΛΔ Βόρειας Κορέας. Διαμορφώνεται ένα διεθνές πολιτικό κλίμα σαν η ανθρωπότητα να βρίσκεται υπό την απειλή της περιορισμένης ισχύος βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής. Το ποδηγετημένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε το γενικό αποκλεισμό της, αφήνοντας την πολεμική χρήση βίας στο επόμενο βήμα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ιαπωνική, δηλ. αμερικανική, δήλωση ότι αναζητά την εφαρμογή πιο δραστικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστική των προθέσεων, όταν δηλώνεται από μια χώρα που είναι παραδομένη στις αμερικανικές πυρηνικές βάσεις.

Είναι γεγονός ότι το αμερικανικό κυβερνητικό δίδυμο, Τζ. Μπους και Κοντ. Ράις, έχει μια χαρακτηριστική συνέπεια στη λήψη τρομοκρατικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα, που τα ονομάζει «αντιτρομοκρατικά». Η συνεχιζόμενη απειλή κατά της ΛΔ Βόρειας Κορέας είναι κρίκος αυτής της επικίνδυνης αλυσίδας. Μια απλή ανάγνωση των γεγονότων των τελευταίων τριών δεκαετιών δείχνει τις πραγματικές προθέσεις. Τη δεκαετία του 1980, η Β. Κορέα συμπεριλαμβανόταν στις χώρες της «αυτοκρατορίας του κακού», με επικεφαλής τη Σοβιετική Ενωση. Ηταν το δόγμα του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ρ. Ρίγκαν. Ο κατάλογος των «χωρών του κακού» εξακολουθεί να ισχύει και στις τωρινές συνθήκες. Τότε το θέατρο της πυρηνικής απειλής εστιαζόταν στην Ευρώπη. Σήμερα, φαίνεται να μετατοπίζεται στην ασιατική Απω Ανατολή. Τότε το αμερικανικό σχέδιο ήταν η πρόκληση ενός εξοντωτικού πολέμου στην Ευρώπη του καπιταλισμού ενάντια στο σοσιαλισμό. Στην κατεστραμμένη ευρωπαϊκή ήπειρο θα ερχόταν ως σωτήρας μιας νέας ανοικοδόμησης το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα εξουσίας των ΗΠΑ.

Ετσι υπολόγιζε ότι θα ξεμπέρδευε και με τη Σοβιετική Ενωση. Τα πράγματα, βέβαια, εξελίχθηκαν διαφορετικά κι απάλλαξαν τον ευρω-ατλαντισμό από αυτήν την περιπέτεια. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι αναίρεσαν το γενικό πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Απλά, το μεταφέρουν κάθε φορά με ιδιαίτερες μορφές σε διαφορετικούς γεωγραφικούς χώρους, π.χ. Γιουγκοσλαβία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική κλπ. Σημείο τωρινής έξαρσης αυτής της μεταφοράς είναι και η Β. Κορέα. Το ζήτημα παίρνει εντελώς διαφορετική διάσταση, εξαιτίας της αντικαπιταλιστικής κοινωνικής συγκρότησής της και της αυξανόμενης, όπως φαίνεται, αμυντικής της ισχύος.

Οι ευρω-ατλαντιστές, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και πρόσθετους συμμάχους Ιαπωνία και Νότια Κορέα, αναζητούν τη διαμόρφωση ενός διεθνούς κλίματος κατάλληλου για την εκδήλωση επιθετικών σεναρίων. Αυτό δείχνει να μετατοπίζεται η πυρηνική απειλή στην Απω Ανατολή σ' έναν άκρως επικίνδυνο γεωγραφικό χώρο. Η περιορισμένη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας διογκώνεται για να δικαιολογήσει τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις σ' αυτόν τον ιδιαίτερης σημασίας γεωστρατηγικό χώρο. Στο παρελθόν, η καταστροφή του πολέμου ως διέξοδος της καπιταλιστικής κρίσης γινόταν με συμβατικά οπλικά μέσα. Στην τωρινή πυρηνική εποχή, γίνεται πολύ συντομότερα σε χρόνο και συνεχώς. Εγγύηση γι' αυτό είναι η εφαρμογή του παλιού προγράμματος μαζικής παραγωγής πυρηνικών όπλων μικρού βεληνεκούς, που περιορίζουν την καταστροφή σε περιορισμένους χώρους σύντομα κι αποτελεσματικά. Είναι η εφαρμογή της πολεμικής διεξόδου της καπιταλιστικής κρίσης σε αξεδιάλυτη συνεχή κλίμακα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνει η «συζήτηση» για τα πυρηνικά (2023-05-02 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές εξελίξεις υπό συνεχείς απειλές (2006-10-15 00:00:00.0)
Ο ιμπεριαλισμός είναι η απειλή για τους λαούς (2006-10-11 00:00:00.0)
Η ιστορία της διαμάχης (2006-10-10 00:00:00.0)
Αμερικάνικες απειλές (2006-10-06 00:00:00.0)
Παίζοντας με τη φωτιά... (2001-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ