Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Δυναμώνει η «συζήτηση» για τα πυρηνικά

Την όξυνση των στρατιωτικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, όπου στο όνομα της «αντιμετώπισης της Βόρειας Κορέας» οι ΗΠΑ βάζουν στο τραπέζι σχέδια ανάπτυξης και εγκατάστασης πυρηνικών εξοπλισμών, επιβεβαίωσαν οι πολυήμερες επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ.

Μεταξύ άλλων ήταν χαρακτηριστική η συμφωνία που ανακοίνωσε με τον Αμερικανό ομόλογό του, που περιλαμβάνει ελλιμενισμό αμερικανικού υποβρυχίου εξοπλισμένου με βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους (SSBN), σε νοτιοκορεατικό λιμάνι.

Μιλώντας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, ο Γιουν είπε ότι «όσο η Βόρεια Κορέα αναγνωρίζει τα πυρηνικά ως μέσο επιβίωσης, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα αποτρέψουμε τη χρήση τέτοιων όπλων και ότι η Δημοκρατία της Κορέας, οι γειτονικές μας χώρες και όλη η διεθνής κοινότητα έχουν την ικανότητα να προστατευθούν».

Μάλιστα, αναδεικνύοντας πόσο «τρέχει» η συζήτηση για τη δραστική αναβάθμιση και του οπλοστασίου της Σεούλ (ενδοαστική συζήτηση που ωστόσο αποδίδεται στην... «κοινωνία»), ο Γιουν είπε ότι «στην κορεατική κοινωνία υπάρχει η άποψη ότι εξαιτίας των πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας πρέπει να αποκτήσουμε κι εμείς τα δικά μας (τέτοια) όπλα». Οι επιφυλάξεις που υπάρχουν προς το παρόν είναι επειδή «η απόκτηση πυρηνικών δεν είναι απλά τεχνολογικό πρόβλημα. Συνιστά επίσης μια σύνθετη πολιτική και οικονομική πρόκληση», ανέφερε ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης, προσθέτοντας ότι «όσοι εκφράζουν τέτοιες απόψεις (σ.σ. για απόκτηση πυρηνικών) δεν λαμβάνουν υπόψιν όλους αυτούς τους παράγοντες». Κατέληξε ωστόσο ότι «η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας δεν είναι μακρινή απειλή. Βρίσκεται στην μπροστινή μας πόρτα. Για αυτό υπάρχει ανάγκη για μια πολύ πρακτική λύση».

Στο μεταξύ, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας επέκρινε τη νέα συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα για την «ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής». Τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν δηλώσεις της αδελφής του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, να εκτιμά ότι αυτή θα φέρει «ακόμα πιο σοβαρό κίνδυνο». Οπως είπε, η συμφωνία «θα συμβάλει μόνο να εκτεθεί σε ακόμα πιο σοβαρό κίνδυνο η ειρήνη και η ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία και στον κόσμο», ενώ έκανε λόγο για ενέργεια «που δεν είναι σε καμιά περίπτωση ευπρόσδεκτη». Είπε δε ότι η Πιονγιάνγκ είναι πεπεισμένη πως χρειάζεται να «τελειοποιήσει ακόμα περισσότερο» το δικό της πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ