Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, μετά την παραβίαση και της νέας εκεχειρίας

Αεροπορικές επιδρομές και εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και χθες στο Σουδάν, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στη «δίδυμη» πόλη Ομντουρμάν, παρά τη νέα τριήμερη εκεχειρία που υποτίθεται ότι τέθηκε ισχύ μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, με τη «διαμεσολάβηση» ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας.

Από την ένοπλη ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, και στον επικεφαλής των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF, στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο ή Χεμέτι (σύγκρουση άρρηκτα συνδεδεμένη με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική), έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο.

Ο υπολογισμός ωστόσο θεωρείται υποτιμημένος, καθώς πτώματα κείτονται σε δρόμους που εξακολουθούν να είναι αδιάβατοι, ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει στο Χαρτούμ και στις άλλες περιοχές των συγκρούσεων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδρίασε χτες στο Κάιρο, συζητώντας την κατάσταση στο Σουδάν, ενώ η Σαουδική Αραβία ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Στα παζάρια για έναρξη διαπραγματεύσεων συμμετέχουν επίσης η Αφρικανική Ενωση και οι ηγέτες γειτονικών χωρών της Ανατολικής Αφρικής, στο πλαίσιο της «Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη» (IGAD).

Την Κυριακή ο Μπουρχάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Χούρα», χαρακτήρισε τις RSF «παραστρατιωτική ομάδα που θέλει να καταστρέψει το Σουδάν» με τη βοήθεια «μισθοφόρων που ήρθαν από το Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον Νίγηρα».

Ο αντίπαλός του, Χεμέτι, μιλώντας στο BBC χαρακτήρισε τον Μπουρχάν «προδότη» και άνθρωπο «ανάξιο εμπιστοσύνης».

Ο δε Αμπντάλα Χάμντοκ, πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν στη «μεταβατική πολιτικο-στρατιωτική» κυβέρνηση που ανατράπηκε από το πραξικόπημα των σήμερα αντιπάλων Μπουρχάν - Χεμέτι, προειδοποίησε ότι αν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις το Σουδάν μπορεί να γίνει «η επόμενη Συρία ή η επόμενη Λιβύη».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Γερμανός διπλωμάτης Φ. Πέρθες, ανακοίνωσε με επιφύλαξη μια πιθανή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως στη Σαουδική Αραβία. Παραδέχτηκε δε ότι «ακόμα και μία σπίθα» αρκεί για να γενικεύσει τις συγκρούσεις που μαίνονται από τις 15 Απρίλη. Και πρόσθεσε πως οι δύο αντίπαλες πλευρές πρέπει να δεσμευτούν σε μία παύση πυρός, με μηχανισμό που θα την ελέγχει και θα συγκροτηθεί «ενδεχομένως με τη βοήθεια Σουδανών και ξένων παρατηρητών».

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένοι

Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί έχουν τραπεί σε φυγή σε γειτονικά κράτη, ιδίως σε Αίγυπτο, Αιθιοπία, Τσαντ και Νότιο Σουδάν, όπως και σε άλλες περιοχές του Σουδάν όπου δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών. Πλήθη αμάχων συγκεντρώνονται στο Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα ξένα πολεμικά πλοία που στέλνονται στο λιμάνι για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των μαχών. Ο Ρ. Μάζου, από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προέβλεψε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να εκτοξευτεί στους 750.000 ή και 800.000 ανθρώπους αν ενταθούν οι συγκρούσεις.

Ταυτόχρονα, εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν απέναντι στις ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, νερό και ηλεκτρικό, και με τεράστια ακρίβεια σε όσα είδη πρώτης ανάγκης έχουν απομείνει.

Παράλληλα, ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή και στρατιωτικών μέσων, για την απομάκρυνση χιλιάδων πολιτών τους και μελών των οικογενειών τους.

Χθες το πρωί Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση περίπου 1.000 Αμερικανών από το Σουδάν, με τους περισσότερους να μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με το αμερικανικό σκάφος «USNS Brunswick».

Ο Καναδάς έβαλε τέλος στις απομακρύνσεις που πραγματοποιούσε, «εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών».

Απειλή «ανθρωπιστικής κρίσης» σε όλη την Ανατολική Αφρική

Στο μεταξύ, ο πόλεμος στο Σουδάν απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της Ανατολικής Αφρικής σε «ανθρωπιστική κρίση», προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

Ο διευθυντής του προγράμματος, Μάρτιν Φρικ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι «ακόμα και πριν ξεσπάσουν οι μάχες, το ένα τρίτο του πληθυσμού (σ.σ. του Σουδάν) πεινούσε. Τώρα υπάρχει έλλειψη στα πάντα και οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει στον ουρανό», προσθέτοντας πως μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων παρόμοια μεγάλες αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα καταγράφονται και σε γειτονικές με το Σουδάν χώρες, όπως το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν.

Αντίστοιχα ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, επίτροπος της ΕΕ για τη Διαχείριση Ανθρωπιστικής Κρίσης, προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος η κρίση να διαδοθεί σε γειτονικές χώρες της περιοχής», δεδομένων των «εύθραυστων» συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ