Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοιχτή στήριξη στον Κιλιτσντάρογλου από το HDP

Κάλεσμα στήριξης της υποψηφιότητας του ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, απηύθυνε ανοιχτά ο εκλογικός συνασπισμός «Συμμαχία για την Εργασία και την Ελευθερία», στον οποίο κεντρικό ρόλο παίζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου κατεβαίνει στις εκλογές ως κοινός υποψήφιος των βασικών κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης, απέναντι στον νυν Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Το HDP στήριζε ως τώρα εμμέσως τον Κιλιτσντάρογλου, ανακοινώνοντας ότι δεν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Πλέον, με ανακοίνωσή της η «Συμμαχία» του HDP μιλά για «ιστορικής σημασίας εκλογή» και καλεί σε υπερψήφισή του.

Ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντσάρ, σε συνέντευξή του είπε ότι «οι στόχοι μας συμπίπτουν (...) Γι' αυτό αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον Κιλιτσντάρογλου (...) Για να βγει η χώρα απ' αυτό το σκοτάδι, πρέπει να απαλλαγούμε απ' αυτό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής». Ως βασικό κοινό στόχο προσδιόρισε και το «να γίνουμε η πιο σημαντική δύναμη στον δημοκρατικό μετασχηματισμό της χώρας».

Σημειώνεται ότι το HDP - που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 11% - συμμετέχει στη «Συμμαχία» ως Πράσινο Αριστερό Κόμμα (YSP), σε μια προσπάθεια να παρακάμψει και δικαστικά εμπόδια που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενισχυθούν στη δράση του, εξαιτίας κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί για επαφές με «τρομοκρατικές οργανώσεις» (δηλαδή το ΡΚΚ), «συνωμοσία κατά του κράτους» κ.τ.λ.

Το προεκλογικό μανιφέστο του YSP παρουσιάστηκε στις 3 Απρίλη, με το σύνθημα «Είμαστε εδώ, μαζί θα φέρουμε την αλλαγή», με ομιλίες που εστίαζαν στην ανάγκη αλλαγής του σημερινού προεδρικού συστήματος στη χώρα και ενός «πλουραλιστικού Κοινοβουλίου με ευρείες εξουσίες», μια «ρωμαλέα διάκριση εξουσιών και ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών».

Από τη μεριά της, η «Λαϊκή Συμμαχία», που έχουν συγκροτήσει κυρίως το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ), εντείνει τις δικές της προεκλογικές επαφές, εν μέσω και πυκνών ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, για τον ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης σε μια σειρά από ιμπεριαλιστικά σχέδια σε όλη τη «γειτονιά».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο νυν υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του ΑΚΡ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επανήλθε στις συζητήσεις περί ξένων προσπαθειών να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλώντας ακόμα και για απόπειρα για «πολιτικό πραξικόπημα». Οπως είπε, «προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την Τουρκία με κάποιον Δούρειο Ιππο. Η 15η Ιουλίου (2016) ήταν η προσπάθειά τους για την απόπειρα πραξικοπήματός τους. Και τώρα σας λέω πως η 14η Μαΐου θα είναι η προσπάθειά τους για πολιτικό πραξικόπημα. Η 14η Μαΐου 2023 είναι η προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος της Δύσης. Είναι μια επιχείρηση πραξικοπήματος που στόχο έχει την εξάλειψη της Τουρκίας».

Μάλιστα ανέφερε και ότι αυτό «το έχει πει το άτομο που σήμερα ηγείται της Αμερικής! Οταν απέτυχαν όλες οι προσπάθειές τους πριν από χρόνια, εξέφρασε πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να πάρουν την Τουρκία υπό τον έλεγχό τους», επαναφέροντας στο προσκήνιο το σύνθετο παζάρι ανάμεσα στις αστικές τάξεις Τουρκίας και ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ