Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Στήριξη από τις ΗΠΑ και δολοφονίες Παλαιστινίων

«Οσο είμαι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Κογκρέσο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί πλήρως τη βοήθεια ασφαλείας στο Ισραήλ», διακήρυξε το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της ισραηλινής Βουλής (Κνέσετ) ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση στην ενδοαστική αντιπαράθεση που εντείνεται εδώ και μήνες στο Ισραήλ μεταξύ της «δεξιάς» κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της «κεντρώας» αντιπολίτευσης, για το μείζον θέμα των δικαστικών «μεταρρυθμίσεων».

«Το Ισραήλ έχει το δικό του κράτος, που μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Σε μία δημοκρατία έχεις διάκριση εξουσιών... Αλλά θα το αποφασίσετε εσείς αυτό», συνέχισε ο Μακάρθι, για να προσθέσει πως αναμένει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα προσκαλέσει τον Νετανιάχου επίσημα στις ΗΠΑ με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ. Σε αντίθετη περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι θα τον προσκαλέσει ο ίδιος στο Κογκρέσο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακάρθι αποκήρυξε «την επιθετικότητα του Ιράν στη Μέση Ανατολή» και τη χρηματοδότηση «τρομοκρατικών αντιπροσώπων», λέγοντας: «Για να αποτρέψουμε το Ιράν, οι χώρες μας πρέπει να στέκονται μαζί. Πρέπει να παραμείνουμε αποφασισμένοι στη δέσμευσή μας ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο».

Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι η διακομματική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ «είναι το θεμέλιο της σχέσης μας».

Το περασμένο Σάββατο πάνω από 160.000 πολίτες, κυρίως υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ ενάντια στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι

Νωρίτερα το Σάββατο οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν θανάσιμα τον 17χρονο έφηβο Τζιμπρίλ Καμάλ με σφαίρα στο κεφάλι, στη διάρκεια συγκρούσεων που προκλήθηκαν από την εισβολή στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό Ακαμπάτ Τζαμπρ της Ιεριχούς. Με ανάλογο τρόπο είχαν δολοφονήσει την Πέμπτη το απόγευμα και τον 15χρονο Μουσταφά Αμίρ αλ Σαμπάχ, κοντά στη Βηθλεέμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ