Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αμεση, χωρίς όρους απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών

Με κοινή διακήρυξή τους Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο - μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα - εκφράζουν την απαίτηση να απελευθερωθούν άμεσα οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές Φερνάντο Γκονζάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Εράρδο Ερναντές, Ραμόν Σαλαζάρ και Ρενέ Γκονζάλες που διείσδυσαν στις εγκληματικές οργανώσεις της μαφίας του Μαϊάμι, προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Επίσης, απαιτείται ο τερματισμός του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά του Νησιού της Επανάστασης.

Το κείμενο της κοινής διακήρυξης έχει ως εξής: «Ηταν πριν 8 χρόνια, στις 12 Σεπτέμβρη, που πέντε Κουβανοί πατριώτες φυλακίστηκαν στις φυλακές των ΗΠΑ. Οι Αντόνιο, Φερνάντο, Χεράρδο, Ραμόν και Ρενέ βρίσκονται καταδικασμένοι σε μακρόχρονη φυλάκιση ως αποτέλεσμα μιας χαλκευμένης δίκης που ενορχηστρώθηκε από το Βορειοαμερικανικό δικαστικό σύστημα, - κατηγορούνται για ένα «σοβαρότατο» στα μάτια του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού «αδίκημα»: του ότι ενήργησαν με κουράγιο και αποφασιστικότητα για να προλάβουν το να μην καταστεί η χώρα τους στόχος τρομοκρατικών ενεργειών, που σχεδιάζονταν και εκτελούνταν από οργανώσεις που εδρεύουν στο Μαϊάμι και υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αυθαίρετη κράτηση και φυλάκισή τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας εδώ και οκτώ χρόνια όχι μόνο προσβάλλει την πιο στοιχειώδη αίσθηση δικαιοσύνης και ανθρωπιάς αλλά επίσης βρίσκεται σε σκανδαλώδη αντίθεση με την ασυλία που απολαμβάνει η αντικουβανική συνωμοσία σε αυτή τη χώρα, όπως φαίνεται και από την τρέχουσα παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης στην περίπτωση του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίγες.

Η κατάσταση είναι τόσο σκανδαλώδης, ώστε η ομάδα εργασίας για τις αυθαίρετες κρατήσεις του ΟΗΕ θεώρησε παράνομη τη δίκη των 5 και απαίτησε την απελευθέρωσή τους. Ακόμα και το Εφετείο της 11ης περιφέρειας της Ατλάντα αποφάσισε ομόφωνα το Μάη του 2005 να ανατρέψει τη δίκη.

Για όλα αυτά είναι ανάγκη να επιμείνουμε στην καταγγελία της ατμόσφαιρας αυθαιρεσίας, πειθαναγκασμού και εκβιασμών που χαρακτηρίζουν αυτή την υπόθεση. Αυτά τα οκτώ χρόνια είναι αμαυρωμένα από την ανομία, από απαράδεκτες τιμωρίες και ασέβεια στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως φαίνεται και από τις απαγορεύσεις στις συζύγους των Ρενέ Γκονζάλες και Εράρδο Ερνάντες να τους επισκεφθούν.

Γι' αυτούς τους λόγους, τα κόμματα που υπογράφουν αυτή τη διακήρυξη απαιτούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών και την ακύρωση της επαίσχυντης δικαστικής καταδίκης τους.

Απαιτούν, επίσης, τον τερματισμό της 45χρονης εγκληματικής πολιτικής του αποκλεισμού που ακολουθούν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας και εκφράζουν την αποφασιστική τους απόρριψη στην κρατική τρομοκρατία, στην οποία ο ιμπεριαλισμός καταφεύγει ολοένα και περισσότερο στο διεθνές επίπεδο.

Εκφράζουν τη βεβαιότητά τους πως το πλατύ κίνημα αλληλεγγύης με τους Κουβανούς πατριώτες θα συνεχίσει να δυναμώνει μέχρι την άνευ όρων απελευθέρωσή τους και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Εκφράζουν, επίσης, τη σταθερή τους αλληλεγγύη με τον κουβανικό λαό και την επανάστασή του και υπογραμμίζουν το δικαίωμα όλων των λαών του κόσμου να ορίζουν ελεύθερα την τύχη τους δίχως ξένες επεμβάσεις και πιέσεις».

Τα κόμματα που υπογράφουν είναι:

Αλγερία - Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

Βενεζουέλα - Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Βρετανία - Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Γαλλία - Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Δανία - Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

Ελλάδα - Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

ΗΠΑ - Κομμουνιστικό Κόμμα, ΗΠΑ

Ιράν - Τουντέχ

Ιρλανδία - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Ισπανία - Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

- Εθνικιστικό Μπλοκ Γαλικίας

Ισραήλ - Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

Καναδάς - Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

Κύπρος - ΑΚΕΛ

Λουξεμβούργο - Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

Μεξικό - Κόμμα των Μεξικάνων Κομμουνιστών

Μπαγκλαντές - Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

Νορβηγία - Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

Νότια Αφρική - Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ουγγαρία - Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

Ουρουγουάη - Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης

Περού - Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα

Πορτογαλία - Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Σουηδία - Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

Τουρκία - Εργατικό Κόμμα (ΕΜΕΠ)

- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Τσέχικη Δημοκρατία - Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

Φινλανδία - Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ