Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνέχιση πολέμου και απειλή λιμού

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Νότιο Αφγανιστάν θα χρειαστούν εφέτος επισιτιστική βοήθεια, προειδοποίησαν χτες η δοσιλογική κυβέρνηση και ο ΟΗΕ, καλώντας για επιπλέον κεφάλαια 40 εκατ. δολαρίων (εκτός των 76 εκατ. δολαρίων που είχαν ζητήσει προηγουμένως). Ερευνες έδειξαν πλήρη καταστροφή της σοδειάς σε μεγάλες περιοχές. Από τα χρήματα που είχαν ζητηθεί έχουν δοθεί από «διεθνείς δωρητές» τα μισά.

Στο μεταξύ, σε μάχες ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες πολεμάρχων στη Χεράτ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, σύμφωνα με το BBC, ή 32 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η σύρραξη ανάμεσα στις παρατάξεις του Αμανουχάχ Χαν και του Αρμπάμπ Μπασίρ, δύο Παστούν, για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, καταδεικνύει ότι τα φληναφήματα περί «αφοπλισμού» των ιδιωτικών στρατών ήταν απλώς για το θεαθήναι.

Το Σάββατο σκοτώθηκε ένας Βρετανός σε μάχη στη Χελμάντ, στο Νότιο Αφγανιστάν, ενώ την Κυριακή, πάλι στο Νότιο Αφγανιστάν επίσης, 15 «ένοπλοι», σύμφωνα με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ΜΜΕ του Καναδά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δε θα αποκαλύπτει πόσοι στρατιώτες της χώρας σκοτώνονται και τραυματίζονται διότι η πληροφορία αξιοποιείται ως «προπαγάνδα» εναντίον της από τους Ταλιμπάν.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης των ταλιμπάν μουλάς Ομάρ κάλεσε να υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου κατά των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά το τέλος του ραμαζανιού και τους επόμενους μήνες. «Η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα ηττηθούν», φέρεται να είπε ο μισομυθικός ηγέτης των ουαχαμπιτών σουνιτών μουσουλμάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ