Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Καρμανιόλες οι τόποι δουλιάς

Στοιχεία αποκαλυπτικά για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία ανακοινώθηκαν σε ημερίδα που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περίπου 20.000 εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα 150 είναι θανατηφόρα. Θύματα είναι κυρίως νεοπροσληφθέντες, που δεν έχουν ανάλογη εμπειρία στον κλάδο που απασχολούνται, αλλά και μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι.

Σε 1.200 υπολογίζονται οι μορφές καρκίνου που μπορούν να προκληθούν σε χώρους εργασίας στην Ελλάδα, ενώ μέχρι στιγμής επίσημη καταγραφή υπάρχει μόνο για μία απ' αυτές του επαγγελματικού καρκίνου. Οπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, δεν πραγματοποιούνται σχετικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας, όπως επίσης δε γίνονται και μετρήσεις χημικών με βάση τις 500 οριακές υπάρχουσες τιμές.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του προγράμματος εντοπισμού εστιών κινδύνου, που πραγματοποιεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, βρέθηκαν 19.097 τέτοιες εστίες στο σύνολο των 632 στρατοπέδων που ελέγχθηκαν. Από αυτές οι 1.822 αφορούν προβλήματα ηλεκτρολογικά, οι 156 μηχανολογικά, οι 178 πυροπροστασίας και οι 16.901 δομικά και άλλα προβλήματα. Ως ακραίο παράδειγμα αναφέρθηκε η χρησιμοποίηση ιστού της σημαίας και ως αλεξικέραυνου σε στρατόπεδο. Το κόστος για την αντιμετώπιση και εξάλειψη αυτών των κινδύνων εκτιμάται σε 71,3 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ