Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ
Αθικτο το αντεργατικό της περιεχόμενο

Με ευθύνη των πολιτικών και συνδικαλιστικών βαστάζων του κεφαλαίου επανέρχεται το Νοέμβρη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτούσια η αντιδραστική οδηγία, παρά την πανεργατική κατακραυγή (φωτ. από κινητοποίηση στο Στρασβούργο τον περασμένο Φλεβάρη)

Associated Press

Οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτούσια η αντιδραστική οδηγία, παρά την πανεργατική κατακραυγή (φωτ. από κινητοποίηση στο Στρασβούργο τον περασμένο Φλεβάρη)
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).-

Με τη ρητή απαγόρευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύπαρξη έστω και επουσιωδών αλλαγών στη συμφωνία που αφορά την οδηγία των υπηρεσιών - γνωστή και ως «Μπολκενστάιν» - έληξε η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προωθώντας τον επαίσχυντο «συμβιβασμό» των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των υποταγμένων στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, προς έγκριση στην προσεχή Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το Νοέμβρη.

Εναν συμβιβασμό που φέρει την υπογραφή ΕΛΚ και Σοσιαλιστών και έχει τις ευλογίες της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι τα «αιτήματα καλύφθηκαν στο 90%», την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν στο Στρασβούργο για την ολοκληρωτική απόρριψη της συγκεκριμένης οδηγίας. Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της τόσο στην Ολομέλεια του Φλεβάρη, όπου έγινε η πρώτη ανάγνωση και εγκρίθηκε ο... συμβιβασμός, ενώ θα την καταδικάσει και στη δεύτερη ανάγνωση, το Νοέμβρη, τονίζοντας τα αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα που επιχειρεί να περάσει και τους κινδύνους που περικλείει για τους εργαζόμενους.

Στόχος όπως είπε η εισηγήτρια της έκθεσης και ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Εβελιν Γκέμπχαρντ, είναι να εγκριθεί το κείμενο το συντομότερο δυνατό, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η οδηγία των υπηρεσιών και γι' αυτό - στα πλαίσια μιας «συμφωνίας κυρίων» - δεν κατατέθηκαν καν οι 11 τροπολογίες, που είχαν προετοιμαστεί... Τροπολογίες οι οποίες δε θα επηρέαζαν ούτε στο ελάχιστο την αντεργατική λογική της οδηγίας, αλλά ενδεχόμενα να προκαλούσαν μία μικρή καθυστέρηση στην έγκρισή της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο «ιστορικός συμβιβασμός», που πέτυχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Φλεβάρη και με τον οποίο συμφώνησαν Κομισιόν, Συμβούλιο και Ενωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, δεν ήταν παρά μία φραστική και όχι ουσιαστική αναθεώρηση της οδηγίας Μπολκενστάιν, που άλλαξε μεν το όνομα της πρότασης, αλλά όχι και το πνεύμα που τη διέπει. Βασικά ζητήματα όπως η αρχή της χώρας προέλευσης δεν καταργούνται, αλλά μένουν αδιευκρίνιστα, ενώ διατηρείται η ολοκληρωτική επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που επιχειρούν την κατάργηση κεκτημένων των εργαζομένων αλλά και των καταναλωτών.

Καταλήγοντας η εισηγήτρια της έκθεσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν «διευκρινιστικές δηλώσεις» της Επιτροπής, για θέματα όπως τα εργασιακά δικαιώματα, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα ενώπιον του δικαστηρίου και δεν αποτελούν μέρος του νομοθετήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ