Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμάζονται εφιαλτικές αλλαγές

Η Κομισιόν μελετάει μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και κατάργηση των δικαιωμάτων

Εφιαλτικές αλλαγές για τους αγρότες ετοιμάζει η ΕΕ, μετά το 2008, όπως προκύπτει από την ομιλία που έκανε η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, στο Διεθνές Φόρουμ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.

Η επίτροπος Γεωργίας ανέφερε πως είναι αναπόφευκτες οι αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι θα παρθούν νέα, ακόμα πιο αρνητικά μέτρα σε βάρος της αγροτιάς και της αγροτικής παραγωγής. Η επίτροπος είπε πως εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να εισπράττουν οι αγρότες του κάθε κράτους το ίδιο ποσό κοινοτικής ενίσχυσης ανεξάρτητα από το προϊόν που παράγουν και τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης που έχουν. Με άλλα λόγια, να δίνονται στους αγρότες των 25 χωρών-μελών της ΕΕ κάποια ισόποσα πενιχρά επιδόματα, που θα τα λένε ενισχύσεις και δε θα συνδέονται καθόλου με την αγροτική παραγωγή. Πρόσθεσε επίσης πως θα διευρυνθεί η δυναμική διαφοροποίηση, δηλαδή θα αυξηθεί το ποσοστό της παρακράτησης από τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ που φέτος είναι 4% και από του χρόνου γίνεται 5%. Από τα λεγόμενά της διαφάνηκε επίσης ότι είναι μικρό το πλαφόν των 5.000 ευρώ, με βάση το οποίο γίνονται οι επιστροφές των παρακρατηθέντων. Ακόμα η επίτροπος ανέφερε πως στα σχέδια της Κομισιόν είναι και η κατάργηση του μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (που αντικατέστησε την κοινοτική παρέμβαση) σε όσα προϊόντα έχει το μέτρο αυτό παραμείνει. Δηλαδή, οι αγροτοκτηνοτρόφοι δε θα έχουν ούτε την ελάχιστη προστασία που υπήρχε για την τιμή παραγωγού και οι βιομηχανίες - πολυεθνικές θα είναι παντελώς ασύδοτες, προσφέροντας εξευτελιστικές τριτοκοσμικές τιμές.

Αυτό που φαίνεται είναι ότι η Κομισιόν θα βγει το 2008 με πάρα πολύ αρνητικές προτάσεις αναθεώρησης της ΚΑΠ και μετά από τα σχετικά παζάρια θα ψηφιστούν πολύ αρνητικές αποφάσεις.

Καπνός εξαφάνισης

Κι ενώ η Κομισιόν επεξεργάζεται τη νέα αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, η εφαρμογή της έχει ήδη αρνητικότατα αποτελέσματα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Τρανταχτό παράδειγμα ο καπνός. Οπως προκύπτει από στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η παραγωγή καπνού μειώθηκε κατά 77% το 2006. Ακόμα και οι ποικιλίες Μπασμάς και Κατερίνη, που εμφανίζονταν ως το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας, μειώθηκαν κατά 47% και 53% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2005. Οπως εμφανίζεται, φέτος καλλιεργήθηκαν 26.000 τόνοι, έναντι 112.249 τόνων πέρσι και βασικά πρόκειται για τις δύο προαναφερθείσες ποικιλίες καπνού και κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, φέτος καλλιεργήθηκαν: 15.480 τόνοι Μπασμάς έναντι 28.989 τόνων πέρυσι (-47%), 9.233 τόνοι Κατερίνης έναντι 19.481 (-53%), 1.300 τόνοι Βιρτζίνια έναντι 45.800 πέρσι (-97%) και δεν καλλιεργήθηκε ούτε κιλό από Καμπά Κουλάκ Κλασικά, Ελασσόνας, Τσεμπέλια, Μαύρα, Μπέρλεϊ και Μυρωδάτα Αγρινίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ