Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αναθέτουν στην ΠΑΣΕΓΕΣ την πιστοποίηση προϊόντων

Με τις θετικές ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, εγκρίθηκε προχτές το βράδυ επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που αφορά μεταξύ άλλων και στην παροχή στην ΠΑΣΕΓΕΣ του δικαιώματος χορήγησης πιστοποίησης προϊόντων. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο εισηγητής του, Στ. Σκοπελίτης, τόνισε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ θα έπρεπε να διεκδικεί η διαδικασία των πιστοποιήσεων να αποτελέσει αποκλειστικά αντικείμενο του δημοσίου.

Το νομοσχέδιο «όχι μόνο δε δίνει απάντηση στα προβλήματα αλλά εμπαίζει τη μικρομεσαία αγροτιά», τόνισε στην παρέμβασή του ο Σταύρος Σκοπελίτης, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή αδιαφορία αλλά πρόκειται για μια ενέργεια που καταγράφει την απουσία κάθε διάθεσης της κυβέρνησης να σκύψει πάνω από τα προβλήματα».

Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση και έχει ως στόχο της τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια», ενώ «αφήνει πίσω της χιλιάδες κατεστραμμένα μικρομεσαία νοικοκυριά», αναφέροντας ότι 220.000 αγρότες έχουν εγκαταλείψει τη γη τους. Επίσης, ο Στ. Σκοπελίτης μίλησε για «εμπαιγμό με τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ», προκαλώντας το υπουργείο Γεωργίας να απαντήσει: «Μπορείτε να μας πείτε πώς και πότε θα δοθούν;». Επίσης, αναφέρθηκε στο «πρόσθετο χαράτσι που επιβάλλεται στους ελαιοπαραγωγούς μέσω των ενώσεων, για τις αιτήσεις του λεγόμενου ποιοτικού πριμ», σημειώνοντας ότι περιέχει και στοιχεία εξαπάτησης αφού «ορισμένοι μπορεί να πληρώσουν χωρίς να πάρουν το πριμ ή να πάρουν μόνο 10 ευρώ το στρέμμα». Αναφορικά με τις πιστοποιήσεις προϊόντων σημείωσε ότι «δεν πρέπει να είναι υπόθεση των ιδιωτών αλλά του δημοσίου». Οσον αφορά στα άρθρα που ορίζουν τη διενέργεια εκλογών στους συνεταιρισμούς ο Στ. Σκοπελίτης μίλησε για «ενέργεια που αποσκοπεί στην παραπέρα κηδεμόνευση του συνεταιριστικού κινήματος».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο εισηγητής της, Ξενοφών Βεργίνης, χαρακτήρισε θετικό στοιχείο για τους αγρότες τη δυνατότητα της ΠΑΣΕΓΕΣ να αποδίδει πιστοποιήσεις, επιχείρημα με το οποίο συμφώνησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής στον αγροτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ