Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκληση Αμερικανών στρατιωτών για αποχώρηση

Μπαράζ επιθέσεων κατά της ιρακινής αστυνομίας εντός και γύρω από την Μπαακούμπα

Οι κατοχικοί στρατιώτες αρχίζουν να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη παρουσία τους στο κατεχόμενο Ιράκ

Associated Press

Οι κατοχικοί στρατιώτες αρχίζουν να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη παρουσία τους στο κατεχόμενο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οσο μένουμε στο Ιράκ δε θα υπάρχει αποτέλεσμα και το τίμημα δεν αξίζει... Τα βασικά ερωτήματα είναι γιατί παραμένουμε στο Ιράκ, αφού δε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής και δεν εντοπίστηκαν συνδέσεις του προηγούμενου καθεστώτος με την αλ Κάιντα;... Το κόστος σε ζωές Ιρακινών και Αμερικανών είναι πολύ μεγάλο. Ας εξεταστεί η προοπτική άμεσης και ολικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ».

Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρουν στο σύντομο κείμενο που «κυκλοφόρησαν» στο διαδίκτυο (www.appealforredress.org) Αμερικανοί εν ενεργεία στρατιώτες, που ζητούν τις υπογραφές συναδέλφων τους. Μέχρι χτες είχαν υπογράψει 200 στρατιώτες. Με βάση ειδική ρύθμιση του υπουργείου Αμυνας, οι εν ενεργεία Αμερικανοί στρατιώτες μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους προς μέλη του Κογκρέσου, χωρίς απειλή τιμωρίας ή ποινής, εφόσον δεν υπηρετούν στη συγκεκριμένη επιχείρηση την οποία επικρίνουν, την προκειμένη στιγμή.

Το κείμενο παρουσίασαν στα ΜΜΕ, 1 ναύτης, 1 πεζοναύτης και ένας στρατιώτης, που έχουν υπηρετήσει, ήδη, αρκετούς μήνες στο Ιράκ, και αναμένουν την επαναφορά τους στο «μέτωπο». Μεταξύ των οργανωτών της κίνησης αυτής συγκαταλέγονται οι «Βετεράνοι κατά του Πολέμου» και οι «Βετεράνοι για την Ειρήνη».

Η έκκληση αυτή δημοσιοποιήθηκε την ώρα που ανακοινωνόταν ο θάνατος άλλων 5, τουλάχιστον, Αμερικανών στρατιωτών σε «μάχες» στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αμερικανικών απωλειών, τον Οκτώβρη, σε 94. Παράλληλα, μεγάλες ήταν οι απώλειες και για την ιρακινή αστυνομία χτες.

Στην Μπαακούμπα, ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομική αυτοκινητοπομπή, σκοτώνοντας 8 αστυνομικούς και τραυματίζοντας 20. Αλλοι 20 φέρονται να αγνοούνται. Σε άλλο σημείο ελέγχου στην ίδια πόλη, σημειώθηκε πολύωρη ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων και αστυνομικών. Σκοτώθηκαν 6 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 10.

Από την άλλη, στη Βαγδάτη, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, κατοχικές και ιρακινές δυνάμεις επέδραμαν εκ νέου, υποστηρίζοντας ότι «αναζητούν τους ενόχους της εξαφάνισης ενός Αμερικανού στρατιώτη καθώς και μέλη σιιτικών ταγμάτων θανάτου». Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν 13. Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι έχει, ήδη, εκφράσει βαθιά δυσαρέσκεια για τις επιχειρήσεις αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ