Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιέσεις προς τη Συρία

Την ωμή επέμβαση κατήγγειλε το ΚΚΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Γην και ύδωρ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη Συρία, με την έκθεση στην οποία περιέχεται η σύστασή του προς το Συμβούλιο αναφορικά με τη «σύναψη ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών - μελών της και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας».

Ενα κείμενο που επιχειρεί χωρίς περιστροφές να επέμβει ξεκάθαρα στην πολιτική της Συρίας και να της επιβάλλει τη γραμμή ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς θεωρεί ότι η εν λόγω συμφωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκβιασμού και να «διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από το Συμβούλιο να θέσει ως «προϋποθέσεις» στην Τεχεράνη την πρόοδο προς την «εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος», σύμφωνο με τις επιταγές της ΕΕ, ακόμα απαιτεί η Συρία να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές επιθέσεις του Λιβάνου και να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, εφαρμόζοντας έτσι τη γραμμή πολιτικής ΗΠΑ και Βρυξελλών.

Παράλληλα η έκθεση ζητά από το Συμβούλιο «να παρακινήσει τη Συρία να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να συμμορφωθεί πλήρως με τα ψηφίσματα 1559, 1562, 1680 και 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας» που ασκούσαν πιέσεις στη χώρα να «ενισχυθεί η περιφερειακή σταθερότητα», και να «σταματήσει να εξοπλίζει το Λίβανο και να στηρίζει τη Χεζμπολάχ»...

Αναφορικά με το Ιράν η έκθεση συστήνει στο Συμβούλιο να «εκφράσει τη λύπη του (στη Συρία) για την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας με το Ιράν στις 15 Ιουνίου 2006 για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας ενάντια στις αμερικανικές και ισραηλινές "απειλές"», ζητώντας από τη Δαμασκό να παίξει στο πλευρό της ΕΕ, τονίζοντάς της «τη σπουδαιότητα του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, ιδίως σε σχέση με το Ιράν και την Παλαιστίνη, για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή»...

Από την πρόταση δε λείπουν πρόσθετα... κίνητρα και προνόμια για να δελεαστεί η Συρία να προσαρμοστεί στις ιμπεριαλιστικές επιταγές.

Καμμία αυταπάτη για το ρόλο της ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την καταψήφιση του κειμένου είπε χαρακτηριστικά: «Οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν ωμή και απροκάλυπτη επίθεση κατά της Συρίας, από την οποία ζητούν να κάνει δήλωση μετανοίας για την πολιτική της και να υποταχθεί στον ιμπεριαλισμό.

Με αφορμή τη συζήτηση για σύναψη ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Συρίας εκτοξεύονται απειλές για τη στάση της Συρίας κατά του πολέμου στο Ιράκ, την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό και το λιβανικό λαό και την άρνησή της να συνταχθεί με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η κλιμακούμενη επιθετική πολιτική της ΕΕ αποκαλύπτει το χαρακτήρα του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ και προαναγγέλλει το ρόλο που θα παίξουν στην περιοχή οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής των χωρών - μελών της ΕΕ.

Η έκθεση αποτελεί ευρωπαϊκή έκδοση της αμερικανικής προπαγάνδας που στοχοποιεί τη Συρία και την ονομάζει "χώρα -άξονα του κακού".

Καταψηφίζουμε την έκθεση και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Συρίας και στους λαούς της Μέσης Ανατολής, που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για το ρόλο της ΕΕ.

Από κοινού με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προωθούν την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ "Μέση Ανατολή", που έχει στόχο την υποδούλωση χωρών και λαών της περιοχής. Θεωρούμε απαράδεκτη πολιτικά την υπερψήφιση της συγκεκριμένης έκθεσης από πολιτικές δυνάμεις, που ονομάζονται αριστερές, γιατί συντάσσονται με την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ και δίνουν άλλοθι για την εξαπόλυση νέων πολέμων κατά λαών και χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ