Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προς επικύρωση το νέο Σύνταγμα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Παρά τη μεγάλη αποχή και τη μάλλον μουδιασμένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, το σερβικό Σύνταγμα φαίνεται πως εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα του περασμένου Σαββατοκύριακού, καθώς η προσέλευση ξεπέρασε κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες το πλαφόν του 50% που απαιτείτο.

Σύμφωνα με το περίπου 90% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων από την κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στις κάλπες προσήλθε το 53,66% (των περίπου 6.600.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) και υπέρ του νέου συντάγματος τάχθηκε το 51,46% των ψηφισάντων. Το μεγαλύτερο ποσοστό (90,1%) προσέλευσης στις κάλπες σημειώθηκε στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Η μεγαλύτερη αποχή στις αλβανοκατοικούμενες περιοχές της νότιας σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο, όπου οι Αλβανοί στη συντριπτική πλειοψηφία μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα. Στη βόρεια επαρχία της Βοϊβοδίνας η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 45,9%, ενώ αντίθετα πιο υψηλή (τηρουμένων των αναλογιών) ήταν στο Βελιγράδι με 53,1%.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και άλλοι πολιτικοί ηγέτες - που πρωτοστάτησαν στο συνταγματικό αλυσοδέσιμο της σερβικής οικονομίας στο άρμα της «ελεύθερης αγοράς» - χαιρέτισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «επιτυχία» για την ευρωενωσιακή πορεία του Βελιγραδίου. Παράλληλα, ο Κοστούνιτσα προειδοποίησε «με άμεσες συνέπειες» όσες χώρες σπεύσουν να αναγνωρίσουν ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο στο νέο Σύνταγμα προσδιορίζεται ως «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ