Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ
Αγρια καταστολή με νεκρούς

Ο αγώνας των λαϊκών οργανώσεων συνεχίζεται

Οι λαϊκές δυνάμεις με τα χέρια τους αντιμετωπίζουν τις σιδερόφραχτες δυνάμεις καταστολής στην Οαχάκα

Associated Press

Οι λαϊκές δυνάμεις με τα χέρια τους αντιμετωπίζουν τις σιδερόφραχτες δυνάμεις καταστολής στην Οαχάκα
ΟΑΧΑΚΑ.--

Επεσε η μάσκα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αφού μετά τις «πλούσιες προσφορές» προς δασκάλους και τη «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα» (APPO), κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων τελικά προτίμησε τις «καθαρές» λύσεις αποστέλλοντας τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας (PFP) να πνίξουν στο αίμα την εξέγερση, που κρατά όμως ακόμη! 162 ημέρες...

Τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για εισβολή ήταν γνωστά εδώ και καιρό, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις τόσο του απερχόμενου προέδρου Βινσέντε Φοξ όσο και του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ, που είχε επιφορτιστεί και για τις διαπραγματεύσεις. «Αφορμή» στάθηκαν τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής 27 Οκτώβρη, όπου παραστρατιωτικές ομάδες του PRI και του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς επιτέθηκαν με βαρύ οπλισμό στο οδόφραγμα Σάντα Λουτσία ντελ Καμίνο της Οαχάκα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας απεργός δάσκαλος, ένα μέλος της ΑΡΡΟ και ο Αμερικανός κινηματογραφιστής Μπραντ Γουίλ, να τραυματιστούν 11 και να αγνοούνται δύο.

Τελικά, το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Jornada», χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής άρχισαν την επίθεση κατά του λαού της Οαχάκα. Πάνω από 20.000 στρατιώτες παρέμεναν περιμετρικά της πρωτεύουσας της Οαχάκα ενόσω τεθωρακισμένα, ειδικά στρατιωτικά φορτηγά εξοπλισμένα με κανόνια νερού, δακρυγόνα, αλλά και αληθινά πυρά άνοιγαν διαύλους μέσα στην εξεγερμένη πόλη και διέλυαν τα οδοφράγματα. Το ΑΡΡΟ καλούσε όλα τα μέλη και το λαό της Οαχάκα να μην συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής. Παρ' όλα αυτά, το αποτέλεσμα της «μάχης» της Κυριακής ήταν 4 νεκροί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΡΡΟ (ο νοσοκόμος Χόρχε Αλμπέρτο Λόπες Μπερνάλ, ο καθηγητής Φιντέλ Γκαρσία, ένας 12χρονος και μία δασκάλα).

Πραγματικά πυρά

Οι δυνάμεις καταστολής δηλώνουν «νίκη» αφού κατέλαβαν την κεντρική πλατεία όταν αποχώρησε το ΑΡΡΟ, μερικά κυβερνητικά κτίρια και ένα ραδιοσταθμό. Ακολούθησαν επιδρομές σε σπίτια και τουλάχιστον 60 συλλήψεις στελεχών της εξέγερσης, ενώ τουλάχιστον 30 είναι οι αγνοούμενοι.

«Υπάρχουν μυριάδες από εμάς. Δεν μπορούν να κερδίσουν, εκτός εάν είναι έτοιμοι να φυλακίσουν δεκάδες χιλιάδες. Να μετατρέψουν τα σχολεία σε φυλακές και κρατητήρια. 'Η ίσως να μετατρέψουν τα στάδια σε κέντρα κράτησης, όπως έκανε ο Πινοτσέτ», δηλώνουν οι εξεγερμένοι, που συνεχίζουν τον αγώνα.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Οαχάκα έγιναν σε αρκετές αμερικανικές πόλεις με μεγαλύτερη αυτή στη Νέα Υόρκη, έξω από το προξενείο του Μεξικού, καθώς και στη Βαρκελώνη. Στο Μεξικό επίσης ετοιμάζονταν, τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και στην πρωτεύουσα.

Επιστολή διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας επέδωσε το ΚΚΕ στην πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα. Σε αυτή σημειώνεται: «Το ΚΚΕ αποδοκιμάζει αποφασιστικά τη βίαιη καταστολή του λαϊκού κινήματος στην πόλη Οαχάκα του Μεξικού. Καταδικάζει απερίφραστα τον πρωτοφανή κρατικό αυταρχισμό που επιστράτευσε στρατό, ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα ενάντια σε δασκάλους που απεργούν εδώ και 5 μήνες. Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, αλλά και οι τοπικές αρχές φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τη νέα αυτή αιματηρή καταστολή και δολοφονία διαδηλωτών και δημοσιογράφων, που έρχεται σε συνέχεια της ωμής κρατικής βίας που ασκήθηκε ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις στις πόλεις Λάσαρο Κάρδενας, Μιστοακάν και Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους αγώνες των εργαζομένων στο Μεξικό και απαιτούμε την άμεση ανάκληση των δυνάμεων καταστολής και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τις καταγγελλόμενες δολοφονίες, βασανιστήρια και κακοποιήσεις διαδηλωτών που έχει προκαλέσει ο κρατικός αυταρχισμός τους τελευταίους μήνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντίσταση συνεχίζεται (2007-05-12 00:00:00.0)
Το κουτί της Πανδώρας (2006-12-31 00:00:00.0)
Η σύγκρουση συνεχίζεται (2006-12-20 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται (2006-12-19 00:00:00.0)
Το λαϊκό κίνημα αντιστέκεται (2006-10-10 00:00:00.0)
Στη σκιά «παράλληλης κυβέρνησης» (2006-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ