Κυριακή 16 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΛΑΜΠΑΔΙΑΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ!!

(Βαρύτατες της κυβέρνησης οι ευθύνες)

ΝΙΩΘΕΙΣ συγκλονισμό καθώς βλέπεις και μετράς σε αμέτρητα, σε πανέμορφα σημεία της ελληνικής γης ασυγκράτητες οι πύρινες φλόγες ν' αφανίζουν τα πάντα, να καρβουνιάζουν του ξωμάχου το μόχθο, όλα όσα ανάστησαν γενιές με γενιές. Να καίνε τη ζωή.

Η ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ, η πολύδροση και γλυκοστάφυλη Σάμος - για μια φορά ακόμη - λαμπάδιασε, κάηκαν τα σπιτικά και αφανίστηκε στο μισό νησί σχεδόν όλος της γης ο πλούτος, οι καρποί του. Εφιαλτικές εικόνες, καθώς οι φλόγες μαζί με τα πανέμορφα δάση αφάνισαν κι όλα τ' άλλα: Τα αμπέλια, τα λιόδεντρα, τα μελίσσια και τα ζωντανά. Ολα όσα αποτελούν της ζωής τα στηρίγματα.

ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ η συμφορά είναι για τον άνθρωπο της γης, που τη ζυμώνει μια ολόκληρη ζωή με τον ιδρώτα του, αβάστακτη. Είναι από τις δοκιμασίες που τον λυγίζουν, καθώς μετρά όλα όσα με κόπους και πολλά βάσανα μπόρεσε να φτιάξει. Αλλά η πύρινη λαίλαπα, αυτή που σάρωνε για μια ολόκληρη εβδομάδα τη Σάμο, σχεδόν την ίδια στιγμή τύλιγε με τις φλόγες της εκατοντάδες χωριά σε άλλες περιοχές και κατέστρεφε το βιος χιλιάδων ανθρώπων, που κι αυτοί αβοήθητοι έχασαν τα πάντα. Είναι η Φθιώτιδα, η Μακρακώμη, οι Αγιοι Θεόδωροι, είναι η Κόνιτσα, στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κίρνα... Φωτιές άγριες στο πολύπαθο Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, αλλά και στη Θάσο. Ελλιπέστατη η αναφορά...

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ η φοβερή δοκιμασία της Κορινθίας. Η φωτιά ασυγκράτητη σάρωνε τη «χρυσή γωνιά» της ελληνικής γης, αφάνιζε τον πλούτο κι έμπαινε σε πολλά χωριά, καίγοντας σπίτια. Οι εικόνες που έδωσαν τα ρεπορτάζ φέρνανε στο σπίτι μας του κόσμου την απελπισία, καθώς με δραματικό τρόπο βλέπανε να είναι αβοήθητοι και μοναχοί τους και με πρωτόγονα μέσα να προσπαθούνε να αναχαιτίσουν τις φλόγες, για να γλιτώσουν το σπιτικό τους. Απελπισία και αποκοτιά...

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ της συμφοράς, αυτή που τώρα ζούμε με τις φωτιές, μένει βέβαια ανοιχτή, καθώς σε πολλά σημεία έχουμε και νέα πύρινα μέτωπα. Υπάρχουν για όλα αυτά ένοχοι, αυτοί που στις πλάτες τους πέφτουν ευθύνες βαρύτατες για τις καταστροφικές επιλογές που έχουν κάνει για τα δάση και τον εθνικό πλούτο της χώρας.

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ, αλλά και προκλητικοί, έχουν αρπαχτεί στη βολική θεωρία των «ακραίων καιρικών φαινομένων», με τα οποία θέλουν να δικαιολογήσουν, να καλύψουν όλα όσα έπρεπε από χρόνια να 'χουν κάνει και που είδαμε να είναι ανύπαρκτα αυτές τις μέρες.

ΚΑΠΟΤΕ εδώ και πολλά χρόνια μας είχαν πει πως ο μεγάλος «ένοχος» για τις πυρκαγιές ήταν οι κουκουνάρες!! Τώρα το νέο «σωσίβιο» απ' όπου αρπάχτηκε και ο κύριος πρωθυπουργός είναι οι «ακραίες καιρικές συνθήκες». Ετσι νομίζουν πως μπορούν να καλύψουν και να αποφύγουν τις ευθύνες τους για να μείνουν στο απυρόβλητο.

ΟΙ ΒΙΒΛΙΚΕΣ νέες μεγάλες καταστροφές (Σάμος, Κορινθία, Φθιώτιδα, κ.λπ) έχουν κιόλας ανοίξει διάπλατο το βιβλίο της τεράστιας ευθύνης που έχουν για την εγκληματική πολιτική που έχουν ακολουθήσει στο θέμα της δασοπροστασίας. Το μαύρο, το αποπνιχτικό σύγνεφο, από τις γύρω μας μεγάλες πυρκαγιές, έφερε το δικό του μήνυμα μέσα στην Αθήνα. Η μυρουδιά του κάρβουνου μας φέρνει στην οδυνηρή πραγματικότητα που με τίποτα δεν κρύβεται και απαιτεί συναγερμό γενικό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε για το αύριο τα δάση μας κοινωνικό ύψιστο αγαθό, αλλά και πηγή, στήριγμα ζωής για τον άνθρωπο. Αλλιώτικα ας φροντίσουμε έγκαιρα να τα φωτογραφίσουμε για να τα βάλουμε στο μουσείο μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφιάλτης δίχως τέλος με νέα μέτωπα και ανυπολόγιστες ζημιές (2023-08-24 00:00:00.0)
Στις φλόγες... (2006-08-10 00:00:00.0)
ΣΑΜΟΣ ΚΙ ΙΚΑΡΙΑ (2001-12-02 00:00:00.0)
Κρανίου τόπος η Ζήρεια (2000-07-16 00:00:00.0)
Στις φλόγες απ' άκρη σ' άκρη (2000-07-15 00:00:00.0)
Καίγονται Χίος, Κρήτη (1996-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ