Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέχεια στο σκάνδαλο με 35 φωτογραφικές τροπολογίες

Προδιαγεγραμμένη θα πρέπει να θεωρείται η πορεία που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, παρά τα όσα δυσμενή για τη χώρα "μαγειρεύονται" στα επιτελεία των πολυεθνικών και γίνονται ντιρεκτίβες των Βρυξελλών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του "Ρ", η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμες περίπου δεκαπέντε τροποποιήσεις του νόμου 2364/95, που αφορά τη μεταφορά, διανομή και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Το "παζλ" της εγκληματικής της πολιτικής, που ξεκίνησε με την τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας με τους Ρώσους, το συμπληρώνουν ακόμα 25 τροποποιήσεις του ΠΔ 367/96, στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης κάθε ίχνους δημόσιου ελέγχου, και απάλειψης του κοινωνικού χαρακτηριστικού του νέου καυσίμου. Στην πραγματικότητα, οι κινήσεις αυτές βρίσκονται στην κατεύθυνση της τυφλής υιοθέτησης και ικανοποίησης απαιτήσεων και υποδείξεων των υποψηφίων επενδυτών, οι οποίοι, μάλιστα, συνέταξαν και την τροπολογία του νόμου που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκρίνει.

Το θέμα της τροποποίησης τέθηκε, με αφορμή τη διεξαγωγή των διαγωνισμών που προβλέπονται στο νόμο και αφορούν στον τρόπο εισόδου των ιδιωτών σε ποσοστό 49% του μετοχικού κεφαλαίου των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), στις οποίες συμμετέχει και η ΔΕΠΑ με ποσοστό 51% μέσω των Εταιριών Διανομής Αερίου (ΕΔΑ). Οι επενδυτές, μέσω του συμβούλου που η κυβέρνηση επέλεξε για τη διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών (Αλφα Φάινανς), ανακάλυψαν - όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" - ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (νόμος 2190/94, 2364/95 και ΠΔ 367/96) δημιουργεί προβλήματα στην επιτυχή έκβαση των διαγωνισμών και πρότειναν στην κυβέρνηση την τροποποίησή του. Τα βασικά σημεία των νέων ρυθμίσεων, που προτείνουν τα πολυεθνικά συμφέροντα και που αλλάζουν όλη τη φιλοσοφία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που ήδη κατοχυρώνει την είσοδο των ιδιωτών στη στρατηγικής σημασίας για τη χώρα επένδυσης του φυσικού αερίου, αφορούν:

  • Το ανεκχώρητο δικαίωμα της κυριότητας των δικτύων της ΔΕΠΑ, όπως θεσμοθετείται στο νόμο 2364/95, εκχωρείται στους ιδιώτες, όπως αυτοί απαίτησαν. Πρόκειται για την πλέον εγκληματική ρύθμιση, αφού δε θα υπάρχει κανένας έλεγχος από το Δημόσιο και ο επενδυτής θα κινείται αποκλειστικά και μόνο βάσει των προσωπικών του κινήτρων για αύξηση των κερδών του.
  • Καταργείται η υποχρέωση για άδειες ίδρυσης ΕΠΑ, για 25 χρόνια και η άδεια πλέον θα είναι απεριόριστου χρόνου, χωρίς δεσμεύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ο επενδυτής, όταν κρίνει ότι τα κέρδη του απειλούνται, θα σταματάει τη δραστηριότητά του χωρίς κυρώσεις.
  • Καταργείται το ενιαίο τιμολόγιο, με σκοπό οι επενδυτές στις κερδοφόρες περιοχές που θα δραστηριοποιηθούν να διαμορφώνουν οι ίδιοι την τιμή, αυξάνοντας τα οφέλη τους.
  • Αναθεωρείται ο προσδιορισμός του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΠΑ, με σκοπό τη μείωση της ίδιας συμμετοχής των επενδυτών.
  • Με τον ίδιο σκοπό, προωθείται υποτίμηση του δικτύου της ΔΕΠΑ, που έχει ήδη κατασκευαστεί, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται και διάφορα φορολογικά θέματα προς την ίδια κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι στο υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιδιωτών στις ΕΠΑ ορίζεται ότι "το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ κατά τη σύσταση της εταιρίας ορίζεται κατ' ελάχιστο ίσο με το διπλάσιο της αποτιμώμενης αξίας των υφιστάμενων πάγιων και των υπό κατασκευή έργων, τη χρήση των οποίων θα συνεισφέρει η αντίστοιχη ΕΔΑ". Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης τα δίκτυα δεν έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, πράγμα που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αλλά και αντιδράσεις, γιατί οι ίδιοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται και στις υπόλοιπες χώρες αξιώνουν στην Ελλάδα την ιδιοκτησία των δικτύων. Η κυβέρνηση, με την τροπολογία αυτή, αλλά και την ανακατανομή των κοινοτικών πόρων, που αποκάλυψε ο κυριακάτικος "Ρ", γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι διαπράττει εθνικό έγκλημα. Προκειμένου, μάλιστα, να αποφύγει τις αντιδράσεις, όταν η σχετική τροπολογία έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ίδια η Β. Παπανδρέου είχε επαφές με τον Αν. Πεπονή, με σκοπό να βολιδοσκοπήσει τις τυχόν αντιδράσεις τους και επιχειρώντας να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του για την αλλαγή του νόμου που ο ίδιος είχε συντάξει. Ενας νόμος, που όντως έχει πολλές ασάφειες, οι οποίες είχαν επισημανθεί, όταν ψηφιζόταν σε δημοσιεύματά μας και σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τυχαίες, αλλά εσκεμμένες. Να σημειωθεί ότι η σχετική τροπολογία κατατέθηκε από τη ΔΕΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης από τον Φλεβάρη και μόλις την περασμένη βδομάδα κατατέθηκε στη βουλή.

Χρ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ