Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτική ανάπτυξη υπέρ των αγροτών

Συνέντευξη του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή, εκπροσώπου του Κόμματος στη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Αγροτικά. Οι απόψεις των άλλων κομμάτων και οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων

Στις αρχές του Γενάρη 1997 η κυβέρνηση, στριμωγμένη από τις μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών και προκειμένου να βγει από το αδιέξοδό της, συμφώνησε στη δημιουργία Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει το αγροτικό πρόβλημα της χώρας και να εισηγηθεί μέτρα αντιμετώπισης των αγροτικών προβλημάτων. Αρκετούς μήνες μετά, η Επιτροπή μετά από δύο παρατάσεις δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις εργασίες της. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ έχουν, ήδη, καταθέσει τα δικά τους ξεχωριστά πορίσματα - προτάσεις σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία της χώρας, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, μετά τις δύο παρατάσεις, λήγει στις 20 του Ιούλη. Το ΚΚΕ κατέθεσε, ήδη, το δικό του πόρισμα με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων και για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος της χώρας και των μικρομεσαίων αγροτών. Με αφορμή τη δημοσίευση σήμερα στο "Ρ" ολόκληρου του Πορίσματος του ΚΚΕ για την Αγροτική Οικονομία, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον βουλευτή Τρικάλων του Κόμματος Αχιλλέα Κανταρτζή - συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή και είναι ο εισηγητής του Πορίσματος του ΚΚΕ - ο οποίος και μας εξηγεί τις θέσεις του Κόμματος σχετικά, ενώ σχολιάζει και τις απόψεις και εκτιμήσεις και των άλλων κομμάτων.

Οπως μας εξηγεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, η αδυναμία να εκδοθεί κοινό πόρισμα από την Επιτροπή είναι αντικειμενική και εύλογη, λόγω των σοβαρών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων. Οταν αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην Επιτροπή, σημειώνει ο Αχ. Κανταρτζής, δεν είχαμε αυταπάτες για το ρόλο και την αποστολή της. Γιατί και οι θέσεις και η πολιτική των άλλων κομμάτων είναι γνωστές και ριζικά διαφορετικές από τις θέσεις του ΚΚΕ. Είναι γνωστή, επίσης, η στάση των κομμάτων αυτών ενάντια στους ηρωικούς αγώνες της αγροτιάς, τους οποίους και προσπάθησαν να υπονομεύσουν. Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας και απευθυνόμαστε στο λαό, απευθυνόμαστε στην αγροτιά. Οι προτάσεις μας δείχνουν το δρόμο για να βγει η αγροτική οικονομία από την κρίση. Στηρίζονται σε ώριμα για λύση προβλήματα του λαού μας και καλούμε σε αγώνα για να βγούμε από τα αδιέξοδα, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, για μια ανάπτυξη και της αγροτικής μας οικονομίας σε όφελος της χώρας και των αγροτών.

- Είναι πράγματι τόσο σοβαρά τα προβλήματα στη γεωργία, ώστε να δικαιολογούνται οι τόσο δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις;

- Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπορεί να ξάφνιασαν τις άλλες δυνάμεις για την πρωτοφανή μαζικότητά τους, την έκταση και την αγωνιστικότητα που είχαν. Δεν ξάφνιασαν το ΚΚΕ, που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τους αγρότες για τις αρνητικές καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχαν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και η ΚΑΠ για την αγροτική μας οικονομία και την κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία οδηγείται, μαζικά, στο ξεκλήρισμα.

Σημαντικές διαφορές

- Ποια είναι η θέση των άλλων κομμάτων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγροτική οικονομία;

- Ενώ όλοι διαπιστώνουν τα οξυμένα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, τα χρόνια προβλήματα, από κει και πέρα αρχίζουν οι διαφορές των άλλων κομμάτων και του ΚΚΕ. Τα άλλα κόμματα προσπαθούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα όσον αφορά τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή άσχημη κατάσταση και, φυσικά, οι σημαντικότερες διαφορές είναι στις βασικές κατευθύνσεις των προτάσεων, για να βγει η αγροτική οικονομία από το σημερινό αδιέξοδο προς όφελος, φυσικά, της αγροτιάς.

Η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγροτική οικονομία της χώρας μας είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιαγροτικών αποφάσεων που έχουν παρθεί, κατά καιρούς, στις Βρυξέλλες, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την αναθεωρημένη ΚΑΠ και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, τις οποίες πρόθυμα και πειθήνια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη και την ανοχή και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Αυτή, ακριβώς, η πολιτική οδήγησε σε απαράδεκτους περιορισμούς όσον αφορά τις δυναμικές καλλιέργειες με τα γνωστά πλαφόν, τις ποσοστώσεις, στη μείωση και κατάργηση των επιδοτήσεων, στη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Από την άλλη, η απελευθέρωση στις τιμές των πρώτων υλών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, καύσιμα κλπ.) και η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, με τα ληστρικά επιτόκια της Αγροτικής Τράπεζας και τη μείωση των επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια στον αγροτικό τομέα, έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση, φυσικά, του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κρύβουν τις ευθύνες τους

- Πώς αντιμετωπίζουν τα άλλα κόμματα αυτή την κατάσταση;

- Τα άλλα κόμματα, καθώς είναι προσηλωμένα στο Ευρωόραμα και το μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατηγορούν τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για ανικανότητα να αξιοποιήσουν τις δήθεν δυνατότητες οι οποίες ξανοίγονται με την πολιτική και τις αποφάσεις που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες. Δηλαδή όλοι κρύβουν τις ευθύνες της κοινοτικής πολιτικής και περιορίζονται στις αλληλοκατηγορίες για το πώς εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις αυτή η πολιτική. Ομως για την κατάσταση αυτή είναι συνυπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις καθώς συμφώνησαν, προσυπέγραψαν και εφαρμόζουν όλες αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις. Οι ευθύνες λοιπόν των κομμάτων αυτών είναι τεράστιες για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία και οι αγρότες κι αυτές τις ευθύνες τους θέλουν να κρύψουν. Και κυρίως, επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την εμμονή τους στο γνωστό μονόδρομο της ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά προβάλλουν - και τώρα - πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το αγροτικό πρόβλημα... Οι προτάσεις τους, ωστόσο, είναι δημαγωγικές και υποκριτικές. Για παράδειγμα, κάνουν λόγο για κατάργηση των περιορισμών και των ποσοστώσεων, ενώ η θέση τους ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος, ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα αντίστασης στις επιλογές της Κοινότητας. Η, π. χ., μιλούν για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ώρα που διακηρύσσουν την προσήλωσή τους στην ελεύθερη αγορά, που οδηγεί στην ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους.

Η πραγματική διέξοδος

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει, ωστόσο, με τις γνωστές πολιτικές και τους γνωστούς περιορισμούς...

- Βέβαια, όσο η χώρα μας παραμένει στην Κοινότητα και όσο υπάρχει το οικοδόμημα της ΕΕ, οι εργαζόμενοι, ο λαός μας πρέπει να ενισχύσουν την αντίστασή τους για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν έχουμε, όμως, αυταπάτες ότι μπορούν να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα κλπ. Χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική, χρειάζεται πριν απ' όλα ρήξη με το καθεστώς της εξάρτησης και της υποτέλειας, της κυριαρχίας και της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, με την πολιτική και τις αποφάσεις τελικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Πόσο ρεαλιστική είναι, λοιπόν, η εφαρμογή της ριζικά διαφορετικής πολιτικής, που προτείνει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του αγροτικού προβλήματος;

- Ρεαλιστικό για το ΚΚΕ δεν είναι αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα, ρεαλιστική πολιτική είναι εκείνη που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας. Εμείς στην πρότασή μας, που απευθύνεται στο λαό και στους αγρότες ειδικότερα, ξεκινάμε από τα προβλήματα που είναι ώριμα για λύση. Στο Πόρισμα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που ανταποκρίνονται στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση στην αγροτική οικονομία. Ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της χώρας για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών. Η διαφορετική πολιτική πρότασή μας ασφαλώς δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη οικονομική πολιτική. Είναι μια πρόταση σε αντίθεση με το κοινοτικό "μοντέλο ανάπτυξης" που περιθωριοποιεί και συρρικνώνει τη γεωργία. Σε αντίθεση με τους στόχους της ΚΑΠ και τη "διεθνοποίηση" της ΓΚΑΤΤ, που κατοχυρώνει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτές οι προτάσεις για να υλοποιηθούν, προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική συνολικά πολιτική αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική αναπτυξιακή πολιτική. Μια πολιτική που θα έρχεται σε ρήξη, σε αντίθεση με το καθεστώς της κυριαρχίας και της ασυδοσίας των μονοπωλίων, το καθεστώς εξάρτησης από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Προϋποθέτουν διαφορετικό συσχετισμό με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Προϋποθέτουν την αγωνιστική παρέμβαση και την πάλη των εργαζομένων του αγροτικού και εργατικού κινήματος. Να περάσει το μαζικό λαϊκό κίνημα στην αντεπίθεση. Αυτό το δρόμο δείχνει το πόρισμα του ΚΚΕ, δείχνει στους αγρότες ότι, πραγματικά, υπάρχουν δυνατότητες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη με αγρότες στον Τύρναβο (2019-04-23 00:00:00.0)
Σύσκεψη - φιέστα για την αναθεώρηση της ΚΑΠ (2011-10-11 00:00:00.0)
Η επίλυση των προβλημάτων έχει χρώμα, είναι πολιτικό ζήτημα (2008-04-22 00:00:00.0)
Μόνο στήριγμα των αγροτών το ΚΚΕ (2004-02-28 00:00:00.0)
Απαντοχή το ΚΚΕ (2000-02-13 00:00:00.0)
Στο Μέτωπο του λαού η ελπίδα της αγροτιάς (1997-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ