Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προτάσεις διαλόγου με... συλλήψεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Την πρόθεσή του να επαναληφθεί ο διάλογος με την Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε, χτες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορώντας την παλαιστινιακή ηγεσία ότι είναι αρνητική. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση για τις πολυάριθμες συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η ισραηλινή μυστική αστυνομία στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες εισέβαλλαν σε αρκετά σπίτια στη Χεβρώνα και συνέλαβαν όσους θεωρούνταν ύποπτοι για υποκίνηση διαδηλώσεων ενάντια στον ισραηλινό στρατό.Εντελώς αντίθετη είναι η εκτίμηση του Τζιμπρίλ Γιαρούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, ο οποίος τόνισε ότι οι συλλήψεις έγιναν σε έδαφος που βρίσκεται στην ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής και η ενέργεια αυτή συνιστά "θρασύτατη παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών". Ο Γιαρούμπ προειδοποίησε ότι στο εξής οι άνδρες της Παλαιστινιακής Αστυνομίας θα πυροβολούν όποιον Ισραηλινό προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες σε αυτόνομο παλαιστινιακό έδαφος.

Νέα ψηφοφορία εμπιστοσύνης

Τρεις νέες προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου επρόκειτο να συζητηθούν χτες το απόγευμα στην Κνεσέτ. Οι 3 προτάσεις μομφής, εκ των οποίων οι 2 αφορούσαν τον τρόπο διακυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η μία τη διακοπή των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους, πιθανότατα δε θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 61 ψήφων που είναι αναγκαία για να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στην ισραηλινή Βουλή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε το διορισμό του Γιαακόν Νιμάν, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και μέλος του κόμματος των συγκυβερνώντων Ορθόδοξων Εβραίων, στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η επιλογή του Νετανιάχου έχει ως στόχο την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την παραίτηση του Ντορ Μεριντόρ από το υπουργείο Οικονομικών και τη δημοσιοποίηση της επιθυμίας του "σκληροπυρηνικού" Αριέλ Σαρόν να αναλάβει τη θέση αυτή, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει και στο Συμβούλιο διαμόρφωσης της πολιτικής έναντι στους Παλαιστινίους, ενδεχόμενο που εξόργισε τον υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί που απείλησε με παραίτηση. Παρά την κίνηση "συμφιλίωσης", πάντως, πολλοί εκτιμούσαν ότι η πολιτική κρίση δεν πρόκειται να κοπάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ