Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Πολλά τα σενάρια για την "επόμενη μέρα"

ΤΙΡΑΝΑ.-

Με φόντο τη νίκη των Σοσιαλιστών και τις ανακατατάξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στην εξουσία, ξεκινά "η επόμενη μέρα" για τη γείτονα χώρα μετά και την ολοκλήρωση του επαναληπτικού γύρου των εκλογών.

Μισό εκατομμύριο Αλβανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν στις επαναληπτικές εκλογές να εκλέξουν τα 34 μέλη της νέας αλβανικής Βουλής, στις περιφέρειες αυτές που η εκλογιμότητά τους βρισκόταν σε εκκρεμότητα. Η συμμετοχή όμως, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ήταν αισθητά μικρότερη, αγγίζοντας μόλις το 40%. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Σοσιαλιστές, για 20 περιφέρειες, οι ίδιοι κερδίζουν τις 13, ενώ εκατοντάδες οπαδοί τους, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, πανηγύριζαν στους δρόμους των Τιράνων, το βράδυ της Κυριακής.

Οι ίδιοι οι Σοσιαλιστές κρατούν ίσες αποστάσεις από τη διεθνή κοινότητα και προετοιμάζονται πυρετωδώς για το φιλελεύθερο όραμά τους για τη νέα Αλβανία! Εκπρόσωποί τους τόνισαν ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού και πρόσθεσαν ότι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν για "μια συγκεκριμένη και πολύ σημαντική φάση στις σχέσεις Αλβανίας - ΗΠΑ". Ηδη, ο προσωρινός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο αναχώρησε για τη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κλίντον, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητήσει το μέλλον της πολύπαθης αυτής βαλκανικής χώρας.

Αλλαγές...

Οι εξελίξεις όμως δεν είναι το ίδιο ομαλές για το Δημοκρατικό Κόμμα. Με χτεσινή του ανακοίνωση παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Τριτάν Σέχου,αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την εκλογική ήττα και για να ανοίξει το δρόμο για αλλαγές στο κόμμα. Λίγο αργότερα ο Μπερίσα ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης για να την οδηγήσει μελλοντικά στη νίκη. Σε δηλώσεις του, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, τόνισε χαρακτηριστικά: "Θα είμαι ένας δραστήριος πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος και θα ηγηθώ της αντιπολίτευσης για να κερδίσει στο μέλλον", προσθέτοντας πως "το Κοινοβούλιο που αναδείχτηκε από τις εκλογές αυτές δεν είναι νόμιμο, με δεδομένο ότι οι εκλογές δεν ήταν στο βαθμό που έπρεπε ελεύθερες και τίμιες. Αλλά με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, είναι αποδεκτό. Οι επόμενες κινήσεις του αναμένονται στα μέσα της βδομάδας, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Το αποτέλεσμα της κάλπης

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα πέντε μικρότερα κόμματα με τα οποία αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού εξασφαλίζουν τουλάχιστον 110 από τις 155 έδρες του αλβανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι εφημερίδες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλισε 98 έδρες. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει ανακοινώσει από το τέλος του πρώτου γύρου ότι διεξάγονται έρευνες για παρατυπίες που λέγεται ότι σημειώθηκαν σε επτά εκλογικές περιφέρειες και ότι σε μία περιφέρεια θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές. Από αυτές τις 8 εκλογικές περιφέρειες δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Επεισόδια, σποραδικά και μεμονωμένα, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, χωρίς όμως να προκαλούν ιδιαίτερη αναταραχή και να ταράξουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Το μοναδικό αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στη Σκόδρα, όταν ένας ένοπλος εισέβαλε σε εκλογικό κέντρο και άνοιξε πυρ κατά των εκλογικών αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν αρκετά άλλα. Ο νεκρός είναι ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, που ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ακόμα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής πρόσθεσε ότι η επιτροπή έχει ενημερωθεί και για άλλα επεισόδια, όχι όμως τόσο σοβαρά, που έγιναν στη διάρκεια της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 34 εκλογικές περιφέρειες.

Η αποχώρηση της πολυεθνικής

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις όλων των πλευρών για την αποχώρηση της πολυεθνικής από την Αλβανία. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του γενικού διοικητή της ξένης πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας, που έχει αναπτυχθεί στην Αλβανία, ναυάρχου Γκουίντο Βεντουρόνι,η δύναμη αυτή θα αποσυρθεί πλήρως από τη χώρα έως τις 12 Αυγούστου. Πρόσθεσε δε ότι η αποχώρηση θα ξεκινήσει σταδιακά στις 20 Ιούλη και θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών "στην περίπτωση που δεν παρουσιαστούν κάποιες επιπλοκές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων (2009-06-30 00:00:00.0)
Μετεκλογική αβεβαιότητα (2005-07-10 00:00:00.0)
«Τίποτε δεν τελείωσε» (2005-07-09 00:00:00.0)
Χωρίς μεγάλα προβλήματα οι τοπικές εκλογές (2003-10-14 00:00:00.0)
«Αδιάλλακτος» (πάλι) ο Μπερίσα (2001-07-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ