Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μια από τα ίδια

Για τρίτη συνεχόμενη φορά η Εθνική μπάσκετ κόλλησε στην τέταρτη θέση. Υποτάχτηκε στο μικρό τελικό στη Ρωσία με 77 - 97

Μόναχο 1993, Αθήνα 1995, Βαρκελώνη 1997. Διαφορετικοί τόποι, ίδια ιστορία όμως για την Εθνική ομάδα μπάσκετ, που "ακολουθώντας" την παράδοση ούτε και αυτή τη φορά κατάφερε να ανέβει στο βάθρο ενός Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στο μικρό τελικό η Εθνική μας ηττήθηκε από τη Ρωσία με 97 - 77 αφού στο Β' μέρος κυριολεκτικά κατέρρευσε.

Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη αν και ξεκίνησαν καλά και με καλύτερο παίκτη τον Ευθύμη Ρεντζιά (22 πόντοι) κατάφεραν να προηγηθούν στο ημίχρονο με 47 - 45, εντούτοις με την έναρξη της επανάληψης μεταμορφώθηκαν προς το χειρότερο. Απίστευτα λάθη, πλήρης αποσυντονισμός στην επίθεση, ενώ στην άμυνα ξέχασαν τι πάει να πει ριμπάουντ. Παράλληλα, κάποια φαλτσοσφυρίγματα των Βιρόβνικ και Ρεμς, που φόρτωσαν με τέσσερα φάουλ τους Κορωνιό και Παταβούκα, έθεσαν τέρμα στα όνειρα των Ελλήνων παικτών για μετάλλιο, που από τα μισά της επανάληψης ουσιαστικά εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια.

Απέναντί στο εθνικό μας συγκρότημα παρουσιάστηκε μια Ρωσία που δεν είχε καμιά σχέση με εκείνη του πρώτου γύρου. Με ηγέτη τον Μιχαϊλοφ που σημείωσε 35 πόντους και πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση στη μέχρι τώρα καριέρα του, οι παίκτες του Σεργκέι Μπέλοφ δε δυσκολεύτηκαν να φθάσουν στο στόχο τους.

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαϊτζής, Παταβούκας 4, Μπουντούρης 4, Παπανικολάου 2, Σιγάλας, Κορωνιός 6, Αλβέρτης 5, Οικονόμου 12, Γιαννούλης 2, Ρεντζιάς 28, Χριστοδούλου 5.

ΡΩΣΙΑ: Καράσεφ 16, Γκουντέλιν 12, Κισούριν 8, Σακούλιν 1, Μπάμπκοφ 9, Μιχαϊλοφ 35, Φετίσοφ, Πανόφ, Νόσοφ 2.

Δηλώσεις Γιαννάκη

"Αυτή η ομάδα άξιζε καλύτερης τύχης. Η διαφορά με τους Ρώσους είναι πλασματική και τη δημιουργήσαμε εμείς και όχι ο αντίπαλός μας" είπε μετά τη λήξη του μικρού τελικού ο φανερά απογοητευμένος ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Γιαννάκης.

"Το σίγουρο είναι ότι για όλους ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Προσπαθήσαμε να ετοιμάσουμε μια ομάδα με μέλλον και όλοι δουλέψαμε σκληρά πάνω σε αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους του παίκτες μου και ιδιαίτερα τον Φάνη Χριστοδούλου, που παρά το προσωπικό πρόβλημα στάθηκε όσο μπορούσε στην ομάδα" κατέληξε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός.

Στην πτώση της ψυχολογίας ύστερα από την ήττα με τη Γιουγκοσλαβία απέδωσε την κακή εμφάνιση του μικρού τελικού ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Από πλευράς των Ρώσων φωτιές άναψαν στις τάξεις της ΦΙΜΠΑ οι δηλώσεις του προπονητή Σεργκέι Μπέλοφ και του Μιχαϊλοφ σχετικά με τη διαιτησία. Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Μπέλοφ επισήμανε χαρακτηριστικά: "Η ΦΙΜΠΑ έχει ένα γκρουπ ελεγχόμενων διαιτητών. Αυτό το ξέρουν όλοι και δε χρειάζεται να το λέω συνέχεια". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μιχαϊλοφ που έριξε λάδι στη φωτιά. "Νικήσαμε την Ελλάδα γιατί παίζαμε πέντε εναντίον πέντε".

Ο ημιτελικός με Γιουγκοσλαβία

Για άλλη μια φορά η Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε τον κακό δαίμονα για τη χώρα μας και αποδείχτηκε τροχοπέδη για την παρουσία μας σε μεγάλο τελικό ενός Ευρομπάσκετ 10 χρόνια μετά το θρίαμβο της Αθήνας.

Στον ημιτελικό του Σαββάτου οι Γιουγκοσλάβοι νίκησαν τη χώρα μας με 88 - 80.

Παρ' όλα αυτά οι Ελληνες παίκτες δεν έπεσαν αμαχητί, όμως η διαφορά κλάσης και η έλλειψη ψυχραιμίας τους οδήγησαν στην ήττα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διεθνείς μας αν και βρέθηκαν να χάνουν με 15 πόντους (65 - 50 στο 29) κατάφεραν να μειώσουν σε 68 - 74, αλλά εκεί δυο αψυχολόγητες και βιαστικές ενέργειες του Γιώργου Σιγάλα (ένα άστοχο μακρινό τρίποντο και ένα αποτυχημένο λέι απ) έδωσαν το δικαίωμα στους Γιουγκοσλάβους να ξεφύγουν πάλι.

ΕΛΛΑΔΑ: Παταβούκας 8, Παπανικολάου 7, Σιγάλας 11, Κορωνιός 14, Αλβέρτης 7, Οικονόμου 8, Μυριούνης 10, Γιαννούλης 9, Ρεντζιάς 4, Χριστοδούλου 2.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μποτίρογκα 22, Ντανίλοβιτς 20, Ομπράντοβιτς 12, Λόνταρ 3, Τζόρτζεβιτς 4, Ρεμπράτσα 8, Μπουλάτοβιτς 8, Σάβιτς, 3, Τομάσεβιτς 6, Τόπιτς 2.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ