Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες κατηγορίες κατά Τσιλέρ

Με βίαιη εισβολή έληξε η εξέγερση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη

ΑΓΚΥΡΑ.-

Νέες κατηγορίες οικονομικού περιεχομένου, αυτή τη φορά, εκτόξευσε, χτες, κατά της ισλαμικής πρώην κυβέρνησης ο νέος υπουργός Οικονομικών Ζεκέριγια Τεμιζέλ. Παράλληλα, πληθαίνουν οι κατηγορίες κατά της πρώην πρωθυπουργού και ηγέτιδας του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ και του συζύγου της για σχέσεις με τους κύκλους του υποκόσμου. Στο μεταξύ, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των κρατουμένων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μενσίρ της Κωνσταντινούπολης.

Παχυλές χρηματοδοτήσεις στους "ημετέρους" κυβερνήτες και δημάρχους εξασφάλιζε ο Ισλαμιστής πρώην πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν προκαλώντας σοβαρότατο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Αυτό υποστήριξε, χτες, με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επικαλούμενος δημόσια έγγραφα τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός χορήγησε στους κυβερνήτες και στους δημάρχους που ανήκαν στο κόμμα της Ευημερίας 1 τρισεκατομμύριο λίρες (5 εκατομμύρια δολάρια) από τον γενικό προϋπολογισμό των 25 τρισεκατομμυρίων λιρών (165 εκατομμυρίων δολαρίων). Με άλλα λόγια, οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι που ανήκαν στο Κόμμα του Νετσμεντίν Ερμπακάν, που δεν εκπροσωπούσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των τοπικών αρχών της χώρας, διαχειρίστηκαν το 96% των χρημάτων που προορίζονταν για τις περιφέρειες.

Σύμφωνα, πάντα, με τις δηλώσεις του Ζεκέριγια Τεμιζέλ οι ενέργειες αυτές του Ερμπακάν είχαν ως σκοπό να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στις τοπικές αρχές που ανήκαν στο Κόμμα της Ευημερίας έτσι ώστε να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του κόμματός του και να συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από το όνομα της Προέδρου του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ καθώς πληθαίνουν οι κατηγορίες κατά της ίδιας αλλά και του συζύγου της. Εκτός από την ανακριτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει εναντίον της με τις κατηγορίες της κατασκοπίας για λογαριασμό της CIA, χτες ο Φικρί Σαγκλάρ, βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κατέθεσε γραπτή αίτηση στην εισαγγελία της Αγκυρας ζητώντας να ξεκινήσει ανάκριση σε βάρος του συζύγου της Τανσού Τσιλέρ, Οζέρ, με την κατηγορία ότι εμπλέκεται ως ηθικός αυτουργός σε φόνο. Συγκεκριμένα, ο Σαγκλάρ υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Οζέρ Τσιλέρ "ενθάρρυνε" τους δολοφόνους του Ομέρ Λουτφού Τοπάλ, ιδιοκτήτη καζίνου στην Αγκυρα.

Εκτός από τις δικαστικές έρευνες, η Τανσού Τσιλέρ έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κόμματός της καθώς, χτες, αποχώρησε από το Κόμμα του Ορθού Δρόμου και ο αναπληρωτής πρόεδρός του Χασάν Πεκέρ. Οπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πηγές, ο Πεκέρ αποχώρησε μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να πείσει ανώτερα στελέχη του Κόμματος του Ορθού Δρόμου να απομακρύνουν την Τανσού Τσιλέρ από την ηγεσία, αφού η εμπλοκή της με τη δικαιοσύνη αμαυρώνει την εικόνα του κόμματος.

Αιματηρή εξέγερση

Με βίαιη εισβολή των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μετρίς της Κωνσταντινούπολης, έληξε η ολονύκτια εξέγερση των κρατουμένων. Οπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και γκλομπς κατάφεραν να καταστείλουν την εξέγερση, που στοίχισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη ζωή σε 8 κρατουμένους ενώ άλλοι 11 τραυματίστηκαν. Οι συνθήκες θανάτου των 8 κρατουμένων δεν έγιναν γνωστές καθώς το NTV μετέδωσε σκηνές βίαιου ξυλοδαρμού κρατουμένων από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ολτάν Σουνγκουρλού υποστήριξε ότι οι θάνατοι οφείλονται σε ασφυξία από μία μεγάλη φωτιά που οι κρατούμενοι είχαν ανάψει στο κέντρο της φυλακής. Ο Σουνγκουρλού τόνισε ότι στις φυλακές Μετρίς κρατούνται μόνο παραβάτες του ποινικού κώδικα και "συνεπώς η εξέγερση δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα".

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ριντβάν Γιενισέν, που είχε ολονύκτιες διαβουλεύσεις με τους εξεγερμένους, υπογράμμισε ότι το βασικό αίτημα των κρατουμένων ήταν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης καθώς η χωρητικότητα των φυλακών Μετρίς είναι 700 άτομα και οι κρατούμενοι, σήμερα, φθάνουν τους 1.200. Σύμφωνα, πάντα με τον Γιενισέν, αφορμή της εξέγερσης ήταν το μαχαίρωμα ενός φυλακισμένου από συγκρατούμενό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ