Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Μαθήματα "ασφάλειας" από Βρανίτσκι

ΤΙΡΑΝΑ. -

Ο Φραντς Βρανίτσκι νιώθοντας προφανώς ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της αποστολής του μετά τις εκλογές, τώρα περνά στη φάση "φροντιστηρίου δημοκρατίας και ασφάλειας"... Ετσι, έστειλε μηνύματα προς όλες τις πλευρές και κυρίως τους Ιταλούς, που αποζητούν τη σύντομη αποχώρηση της Πολυεθνικής Δύναμης Προστασίας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φ. Βρανίτσκι, σε συνέντευξή του προς το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ, δήλωσε ότι "το ζήτημα της ασφάλειας είναι ουσιώδες. Δεν μπορούμε απλώς να αποσυρθούμε στα μέσα Αυγούστου και να πιστεύουμε ότι η Αλβανία έχει ειρηνεύσει πλήρως", προσθέτοντας ότι η αποχώρηση"προβλέφτηκε σίγουρα πολύ νωρίς". Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Αλβανούς πολιτικούς που θα αναλάβουν τα ηνία της χώρας, να σκεφτούν πολύ καλά τι θέλουν και με ποιο μηχανισμό - που να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά- θα αντικαταστήσουν την Πολυεθνική μετά την απόσυρση.

Ενα άλλο ζήτημα που ο Βρανίτσκι τόνισε, είναι η οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα που θα πρέπει να δοθεί για την άμεση ανακούφιση της αλβανικής οικονομίας και τη σταδιακή συνολική ανόρθωσή της, δηλώνοντας μάλιστα την προθυμία του και την ετοιμότητά του να αναλάβει το ρόλο του "συντονιστή" στην υπηρεσία του ΟΑΣΕ ως τη διεξαγωγή μιας "μεγάλης διεθνούς διάσκεψης για την Αλβανία"!

Διαβουλεύσεις...

Οσον αφορά το παρασκήνιο και προσκήνιο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας συνεχίζει πυρετωδώς τις επαφές και τις συμφωνίες με τους πολιτικούς του συμμάχους, για την ανάθεση των υπουργικών αξιωμάτων στη νέα κυβέρνηση. Η ανακοίνωση των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, βοηθά τα μέγιστα, να προωθηθούν τάχιστα οι διεργασίες και να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Οπως αυτά έχουν, ο Συνασπισμός των σοσιαλιστικών κομμάτων διαθέτει στη νέα 155μελή Βουλή 107 έδρες, ελέγχοντας τα δύο τρίτα της. Αυτό αποτέλεσε και την κύρια "τροφή" για τις αλβανικές εφημερίδες, που δημοσίευσαν χτες τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση, που θέλουν, το υπουργείο Εσωτερικών και Αμυνας πιθανότατα θα δοθεί σε πολιτικούς που ανήκουν στην κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία και το υπουργείο Εξωτερικών στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού είναι αδιαπραγμάτευτα και θα καταληφθούν από τον Μεϊντάνι και τον Φάτος Νάνο αντίστοιχα, μόλις η νέα αλβανική Βουλή συγκροτηθεί σε Σώμα, πιθανότατα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ανάλογες επαφές είχαν τα σοσιαλιστικά στελέχη και με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρέος φάσματος, μετά την έκκληση του Νάνο για ευρεία οικουμενική κυβέρνηση.

Η Αλβανία "δείχνει" να προχωρά στο δρόμο της ανασυγκρότησης με τις ευλογίες της Δύσης, παρ' όλα αυτά ο έκπτωτος βασιλιάς Λέκα Ζόγου, εξακολουθεί να μη δέχεται το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη μοναρχία και περιοδεύει σε διάφορες πόλεις της χώρας, προσπαθώντας να προκαλέσει και να καταγγείλει για αλλοίωση του αποτελέσματος. Χτες το πρωί μετέβη στη Σκόδρα της Βόρειας Αλβανίας, πόλη που αποτελεί προπύργιο των φιλομοναρχικών. Οι περιοδείες αυτές του Λέκα δημιουργούν ανησυχίες, λόγω του κλίματος έντασης που συντηρούν σ' ένα τμήμα του πληθυσμού, το οποίο διαθέτει μεγάλη ποσότητα όπλων.

Το κλίμα της έντασης έχει μειωθεί κατακόρυφα από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. Μοναδικό τραγικό επεισόδιο που σημειώθηκε, αν και οι πληροφορίες που μεταδίδονται, για τα αίτια που το προκάλεσαν, είναι συγκεχυμένες, αφορά το θάνατο ενός Ιταλού της Πολυεθνικής και τον τραυματισμό άλλων τριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Χαράζοντας" το μέλλον... (1997-07-09 00:00:00.0)
Προς συγκατοίκηση με τις ευχές των ΗΠΑ; (1997-07-02 00:00:00.0)
ΑΛΒΑΝΙΑ-κυριακάτικο (1997-06-22 00:00:00.0)
Η πολυεθνική, οι πολιτικοί και η "τάξη" (1997-04-20 00:00:00.0)
Καθορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών (1997-04-18 00:00:00.0)
Τελικές συνομιλίες για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης (1997-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ