Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ
Κινητικότητα και επέμβαση Κλίντον

ΠΑΛΕ.-

Θετικά απάντησε στην πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για συνομιλίες με στόχο την "επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία" ο Μομτσίλο Κράισνικ, εκπρόσωπος των Σέρβων της Βοσνίας στο συλλογικό Προεδρείο της Βοσνίας. Αντίθετα, η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπλιάνα Πλάβσιτς, μέσω του Γραφείου Τύπου της, "ευχαρίστησε τον Σέρβο Πρόεδρο", αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να μεταβεί στο Βελιγράδι, από όπου απελάθηκε μόλις πριν από 10 ημέρες. Εντούτοις, στην ανακοίνωσή της η Πλάβσιτς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στις συνομιλίες, αν αυτές πραγματοποιηθούν στην Μπάνια Λούκα ή στην Μπιέλινα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες παρουσίαζαν, χτες, τους κυβερνητικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς κύκλους του Πάλε διατεθειμένους να διαπραγματευτούν, μέσα από μια συνάντηση των Μιλόσεβιτς - Πλάβσιτς - Κράισνικ, με την Πρόεδρο της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας μια συμβιβαστική λύση που θα συνίσταται στην αναστολή της απόφασης διάλυσης του Κοινοβουλίου και αναμονής της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, υποστήριζαν ότι ακόμα και αν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς οι κυβερνητικοί κύκλοι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν "στενότερη συνεργασία" με τη διεθνή κοινότητα, με σκοπό την έκδοση των εγκληματιών πολέμου και συγκεκριμένα του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.

Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος Διεθνών Σχέσεων της ΕΕ Χανς βαν ντε Μπρουκ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε την άμεση διακοπή της παροχής χρηματικής βοήθειας προς τη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία "μέχρις ότου το Πάλε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ντέιτον και παραδώσει άμεσα τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς στο δικαστήριο της Χάγης".

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, αναφερόμενος στη Βοσνία, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τόνισε ότι οι άνδρες της Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία έχουν σαφείς εντολές να συλλάβουν τους δύο άνδρες αν κριθεί ότι είναι μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους", αλλά απέφυγε να αποσαφηνίσει αν τα λόγια του αυτά δίνουν το "πράσινο φως" για την έναρξη "ανθρωποκυνηγητού". Κάπως σαφέστερος ήταν στις δηλώσεις του ο Τζον Σαλικασβίλι, αρχηγός του μεικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος υπογράμμισε ότι "για να ευοδωθεί η Συνθήκη του Ντέιτον, θα πρέπει να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της άμεσης σύλληψης των εγκληματιών πολέμου", διευκρινίζοντας, όμως, ότι η ενέργεια αυτή δεν είναι αρμοδιότητα της Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία, αλλά των τοπικών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ