Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Απορρίπτεται από τους φορείς

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ,το οποίο, όπως φαίνεται, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, για ευνόητους λόγους το προορίζει για κάποιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής.Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών,οι εμπλεκόμενοι με τον κινηματογράφο φορείς κατήγγειλαν το σχέδιο νόμου στο σύνολό του και καταδίκασαν τις επιλογές του υπουργού Πολιτισμού στα ζητήματα κινηματογραφικής πολιτικής.Κατήγγειλαν ακόμα τη σύνταξη του νομοσχεδίου, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς. "Μια επιτροπή που δεν την ξέρει κανείς συνέταξε το νομοσχέδιο",επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΣ, Τάκης Μονετάτος.

Οι υπερεξουσίες του υπουργού,που εκφράζονται με το διορισμένο από τον ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ήταν από τα πρώτα θέματα που θίχτηκαν, καθώς και οι υπερεξουσίες του προέδρου του ΔΣ, ο οποίος θα τελεί και πρόεδρος του Συμβουλίου Κρίσεων.Τονίστηκε ότι πρόκειται για "ένα νομοσχέδιο που αντικειμενικό σκοπό έχει να βάλει στο ψυγείο - βιτρίνα τον Ελληνικό Κινηματογράφο και να τον περιφέρει σαν αξιοπερίεργο ταρίχευμα από φεστιβάλ σε φεστιβάλ, αγνοώντας με θαυμαστή αναλγησία όλες εκείνες τις συνισταμένες που θέλουν τον κινηματογράφο να ζει εδώ κι έναν αιώνα μέσα από τις αίθουσες και τους θεατές"."Το δημόσιο αγκαλιάζει τόσο σφιχτά τον κινηματογράφο που τον πεθαίνει", είπε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Γιώργος Μυλωνάς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τόσο στην υποβάθμιση του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,όσο και στην υποβάθμιση των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου που θα δίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Νίνος Φένεκ - Μικελίδης,εκπροσωπώντας, όπως είπε, τον εαυτό του, τόνισε την "ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Εθνικού Αρχείου Κινηματογραφίας, αλλά και την προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας".Επίσης επισήμανε ότι δε θα έπρεπε η ετήσια χρηματοδότηση του ΕΚΚ να εξαρτάται μόνο από το ΛΟΤΤΟ, αλλά να έχει μερίδιο και στον τακτικό προϋπολογισμό.

Η γενική γραμματέας της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδας,Κατερίνα Μαρινάκη,επισήμανε την απουσία των σεναριογράφων από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος,ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, αφού "παίρνει πίσω ό,τι με αγώνες κατέκτησε το συνδικαλιστικό κίνημα".Εκεί ήταν ακόμα εκπρόσωποι από το χώρο του τραγουδιού (ΕΔΕΤ, ΠΜΣ, ΕΤΕ). Η Τάνια Τσανακλίδου μίλησε για "απουσία της μουσικής, ως πολιτιστικό προϊόν, από το πολυνομοσχέδιο",ο Γιώργος Κατσαρός επανέφερε το αίτημα της δημιουργίας ενός Κέντρου Μουσικής και ο Κώστας Τουρνάς αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεις του ΥΠΠΟ που υποβαθμίζουν την ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ