Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
Αναψυκτήριο με θέα...

Οι παλιοί το θυμούνται ψηλό και επιβλητικό. Οι νεότεροι μόνο από φωτογραφίες αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την ομορφιά του θλιβερά ταπεινωμένου σήμερα Αδριάνειου Υδραγωγείου στη Νέα Ιωνία. Ακόμα κι αν δεν είχαμε το μέτρο σύγκρισης, δηλαδή τις φωτογραφίες, οι 11 πεσσοί που απέμειναν και των οποίων το ύψος τους φτάνει μέχρι τη γένεση των τόξων, δεσπόζουν ανάμεσα σ' ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, διαφημίσεις τεραστίων διαστάσεων και μπάζα, που ουδέποτε μάζεψε το ΥΠΕΧΩΔΕ από τότε (1988) που έκανε τα έργα για τη λεωφόρο Κύμης.

Ετσι βρήκε "πόρτα ανοιχτή" ο Δήμος Νέας Ιωνίας για να αυτοαναγορεύεται σε "προστάτη" του εγκαταλειμμένου μνημείου. Το ΥΠΠΟ όχι μόνο ουδέποτε, στην τελευταία 20ετία, μερίμνησε για την αποκατάσταση του ρωμαϊκού υδραγωγείου, αλλά αφού έδωσε άδεια (με γνωμοδότηση του ΚΑΣ) στο ΥΠΕΧΩΔΕ να διανοίξει όρυγμα, έκτοτε δεν επενέβη.Εξ ου και τα 17 χιλιάδες κυβικά μπάζα. Δεν επενέβη ούτε μετά τις πλημμύρες, όπου τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ έχτισε τοιχίο και μπάζωσε. Στο μεσοδιάστημα εμφανίζεται ο Δήμος Ν. Ιωνίας, που το 1992 "μυρίζεται" την ύπαρξη κοινοτικού προγράμματος για αναστήλωση μνημείων και αξιοποίηση, εννοείται τουριστική.Αναζήτησε σχετική μελέτη στη Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ, δεν υπήρχε, και... βρήκε άλλο μονοπάτι. Αξιοποίησε 200 εκατ. από το Β' ΚΠΣ,ανέθεσε μελέτη τουριστικής αξιοποίησης και υπέγραψε μάλιστα προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΧΩΔΕ.Στο μεταξύ ο δήμος βομβάρδιζε τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ με έγγραφα για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το μνημείο, με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το χειρότερο είναι ότι η μελέτη που προέβλεπε ακόμα και τη δημιουργία λιμνών με... "φυτοφάγα" ψάρια, πήρε, κατ' αρχήν, έγκριση από το ΚΑΣ (4/1996). Ο θόρυβος που ξέσπασε επανέφερε το θέμα στο ΚΑΣ, τον περασμένο Μάη και προχτές. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο αυτοαναγορευόμενος "προστάτης" Δήμος Ν. Ιωνίας ζητά να μετατρέψει την προπολεμική και επιεικώς αντιαισθητική, υδατοδεξαμενή, που βρίσκεται στον παρακείμενο λόφο της Αγίας Ολγας, σε αναψυκτήριο με θέα φυσικά στο Υδραγωγείο.Μάλιστα προχτές στο ΚΑΣ ο δήμαρχος είπε ότι "αποκλείεται να καθαιρεθεί το κτίσμα και να δεντροφυτευτεί ο λόφος, διότι τι νόημα έχει ένας δεντροφυτεμένος λόφος αν δεν είναι αξιοποιήσιμος;". (Φαίνεται πως δεν έχει ακούσει τίποτα για το περιβάλλον των μνημείων).

Παρ' όλα αυτά το ΚΑΣ απλώς σύρθηκε πίσω από την κατ' εξακολούθηση αδυναμία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ να επέμβουν στο μνημείο.Γιατί, αν το Υδραγωγείο ήταν ενταγμένο σε ένα πρόγραμμα ήπιων επεμβάσεων για την προστασία του, ο δήμος δε θα... χωρούσε.Επειδή, όμως, "χώρεσε" και υπάρχουν και κοινοτικά χρήματα που... δεν πρέπει να χαθούν, το ΚΑΣ απέρριψε τις λίμνες, αλλά επέτρεψε να υποδειχτεί η φυσική κοίτη του ρέματος του Ποδονίφτη με ήπια ροή υδάτων.Κι ας έλεγαν κάποια μέλη του ότι το μνημείο είναι σχεδόν "καταδικασμένο" και πως χρειάζεται υδραυλική μελέτη.Οσο για την υδατοδεξαμενή του λόφου, αφού το Συμβούλιο δε νομιμοποιείται να επιβάλει την καθαίρεσή της, υπέδειξε να αξιοποιηθεί μόνο το ισόγειό της και να φυτευτούν γύρω της ψηλά δέντρα, ώστε να κρύβεται όσο είναι δυνατόν.Κατά τ' άλλα με απόφαση του ΚΑΣ θα συνεχιστούν οι ανασκαφές και θα γίνει μελέτη αναστήλωσης, μετά από επίμονες παρατηρήσεις μελών του Συμβουλίου ότι η στερέωση του μνημείου πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ