Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενδοκινηματογραφική διένεξη

Επεισόδιο διαρκείας, έχει δημιουργηθεί εδώ και μέρες στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Η αρχή έγινε στις 30/6, ημέρα της γενικής συνέλευσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,όταν ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής κατέθεσε μήνυση για "παράβαση καθήκοντος" κατά του προέδρου του ΕΚΚ Κώστα Βρετάκου και κατά της Βούλας Γεωργακάκου,στελέχους του "Κέντρου". Το θέμα πήρε ευρύτερες διαστάσεις από την περασμένη Κυριακή, γιατί σε συνέντευξή του στο "Βήμα" ο Γ. Σμαραγδής εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν στη μήνυση. Κατηγόρησε τον Κ. Βρετάκο και τη Β. Γεωργακάκου, ότι "σαμποτάρισαν" τη διεθνή κυκλοφορία του "Καβάφη" του, κάνοντας επίσης λόγο για "προύχοντες του ελληνικού κινηματογράφου", που "οι ταινίες τους χρηματοδοτούνται άνευ εμποδίων". Για ταινίες που εγκρίνονται ως "αποτέλεσμα συναλλαγής" ανάμεσα σε σκηνοθέτες και στα μέλη της διοίκησης του ΕΚΚ, που είναι επαγγελματίες του κινηματογράφου. Για προσπάθεια "να μην πουληθούν ελληνικές ταινίες στην ξένη αγορά" και "να μη γυριστούν ταινίες κάτω του μέτριου και του μίζερου".

Το περιεχόμενο της συνέντευξης, αλλά και η έλλειψη τεκμηρίωσης των καταγγελιών της, τροφοδότησε μια σειρά δηλώσεων: Σκηνοθέτες, όπως λ.χ. οι Νίκος Κούνδουρος, Παντελής Βούλγαρης, Περικλής Χούρσογλου, Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο σύμβουλος Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ Γιάννης Μπακογιαννόπουλος,εξέφρασαν με δηλώσεις τους στον Τύπο τη διαφωνία τους με τις απόψεις του Γ. Σμαραγδή. Ο υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων κάλυψε την πολιτική του ΕΚΚ, καθώς αναμένεται να συμπληρωθεί η διοίκησή του ΕΚΚ, με διορισμένα από το ΥΠΠΟ μέλη. Η Ενωση Τεχνικών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης καλεί τον Γ. Σμαραγδή να κατονομάσει τα πρόσωπα που καταγγέλλει, κάνοντας λόγο για δικαστικές διαδικασίες. Τέλος, την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη αναγγέλλει και ο πρόεδρος του ΕΚΚ Κώστας Βρετάκος, για όσα του καταμαρτυρούνται στην παραπάνω συνέντευξη.

Το αποτέλεσμα: Ενας καβγάς ανάμεσα σε πρόσωπα, που, αν δεν ξεφουσκώσει, όσο ξαφνικά ξέσπασε, θα λυθεί σε αίθουσες δικαστηρίων σαν να πρόκειται για τσακωμό γειτόνων για θέσεις του πάρκινγκ ή για τα νερά της μπουγάδας... Κι όσο για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, διατηρεί το μόνιμο ρόλο του: του θύματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κινηματογράφος που θέλουν οι καλλιτέχνες (2009-10-22 00:00:00.0)
Εμπορευματοποίηση ...μέσω ΔΕΚΟ (2007-02-11 00:00:00.0)
Οχι μόνο για «σινεφίλ» (2004-02-06 00:00:00.0)
Κινηματογραφικό «άρωμα» της Μεσογείου (2001-03-16 00:00:00.0)
"Πανόραμα" νέων δημιουργών (1997-09-04 00:00:00.0)
Η μοναξιά του Ελληνικού Κινηματογράφου (1996-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ