Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθεστώς ετεροδικίας στα Σπάτα;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το καθεστώς ασυδοσίας της ΧΟΧΤΙΦ και την τραμπούκικη δολοφονική επίθεση Γερμανού στελέχους της κατά συνδικαλιστών οικοδόμων

Το θέμα της δολοφονικής επίθεσης του Γερμανού τραμπούκου της πολυεθνικής"ΧΟΧΤΙΦ" ενάντια σε οικοδόμους συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν το δικαίωμα στο πενθήμερο, τραυματίζοντας μάλιστα έναν από αυτούς μπροστά στην πύλη τού υπό κατασκευή αεροδρομίου των Σπάτων, καθώς και για την κάλυψη που παρείχαν στον εν λόγω τραμπούκο οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ήταν παρούσες στο περιστατικό, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Μήτσου Κωστόπουλου,Μπάμπη Αγγουράκη και Στρατή Κόρακα προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης.

Η Ερώτηση αναφέρει τα εξής: "Κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, διατυπώθηκαν ανησυχίες και καταγγελίες ότι επρόκειτο για σύμβαση νεοαποικιακού χαρακτήρα. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι... Γερμανοί υπάλληλοι της κατασκευάστριας εταιρίας ΧΟΧΤΙΦ,έφτασαν να προβούν ακόμα και σε δολοφονική ενέργεια σε βάρος συνδικαλιστών οικοδόμων του Συνδικάτου Αθήνας, τραυματίζοντας έναν από αυτούς. Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές οικοδόμοι στις 12/7/97 προέβησαν σε διαμαρτυρία μπροστά στην πύλη του εργοταξίου του νέου αεροδρομίου για την παραβίαση του πενθήμερου της συλλογικής σύμβασης, για την παραβίαση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για το καθεστώς των απαγορεύσεων που επικρατεί εκεί μέσα. Αντί όμως για το δίκιο τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, τα οποία αντικειμενικά λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας της αυθαιρεσίας. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ενθάρρυνε τους Γερμανούς, οι οποίοι θρασύτατα δήλωναν ότι ο χώρος του υπό κατασκευή αεροδρομίου είναι γερμανικό έδαφος! Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, κάποιοι από αυτούς τους Γερμανούς δε διστάζουν να εκδηλώσουν ανοιχτά, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, τα φιλοναζιστικά τους "πιστεύω". Ενδεχόμενα ένας από αυτούς να είναι και ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του συνδικαλιστή οικοδόμου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη από κανέναν, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους τους αρμόδιους παράγοντες. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει και καμιά αμφιβολία, ότι η ελληνική εργατική, συνδικαλιστική νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις των οικοδόμων θα ισχύσουν και στο χώρο αυτό".

Τέλος, οι δύο βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να πάρουν τέλος οι καθημερινές και ωμές παραβιάσεις των εργασιακών σχέσεων από τους Γερμανούς της ΧΟΧΤΙΦ; Επίσης, γιατί η αστυνομία δε συνέλαβε αμέσως τον Γερμανό τραμπούκο που χτύπησε τον συνδικαλιστή οικοδόμο, αλλά με όλη τη στάση της τον κάλυψε λες και βρισκόμαστε σε καθεστώς ετεροδικίας;

Η ΕΣΚ-ΥΠΑ

Τη δολοφονική επίθεση του Γερμανού εργοδότη της "Χόχτιφ" κατά του συνδικαλιστή οικοδόμου στο εργοτάξιο του αεροδρομίου Σπάτων, καθώς και τις συνεχείς παραβιάσεις της εταιρίας σε ό,τι αφορά τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" ΥΠΑ (ΕΣΚ - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ).

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συμπεριφορά των ανθρώπων της εν λόγω εταιρίας, ενθαρρύνεται από τη "δουλοπρεπή και εθελόδουλη στάση της κυβέρνησης", που έχει στόχο το ξεπούλημα των πάντων, αλλά και την παράδοση των εργαζομένων στην αδηφαγία των πολυεθνικών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Η ΕΣΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση ως "ηθικό αυτουργό" για τα "κατορθώματα" της "Χόχτιφ", που είχαν επακόλουθο τον τραυματισμό του συνδικαλιστή οικοδόμου και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ