Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αρνείται να δώσει τη σύνταξη στους χήρους!

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως το κράτος δυσανασχετεί, ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που πρόκειται να εφαρμόσει την ισότητα προς τα πάνω και να δώσει στους πολίτες, ενώ σπεύδει να εφαρμόσει τους νόμους όταν πρόκειται να πάρει χρήματα εφαρμόζοντας την ισότητα προς τα κάτω: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να δώσει τη σύνταξη που δικαιούνται οι άντρες χήροι γυναικών δημόσιων υπαλλήλων, με το άλλοθι ότι ο νόμος δεν έχει ακόμα αλλάξει. Κι όμως, όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί, δεν έχει το δικαίωμα το Γενικό Λογιστήριο να μη δίνει τη σύνταξη στους ενδιαφερόμενους, αφού υπάρχει σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όχι μόνο η χήρα του δημόσιου υπαλλήλου, αλλά και ο χήρος δικαιούται να πάρει τη σύνταξη της συζύγου του με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για τη γυναίκα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο άλλαξε τη νομολογία του σύμφωνα με τα ισχύοντα, όχι μόνο στο κοινοτικό δίκαιο, αλλά προσαρμοζόμενο στο Ελληνικό Σύνταγμα και εφαρμόζοντας το άρθρο 4 παράγραφος 2 που καθιερώνει την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Ετσι, η άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου είναι όχι μόνο παράνομη, αλλά και αντισυνταγματική. Αν οι δικαιούχοι προσφύγουν στο δικαστήριο δεν υπάρχει περίπτωση να μη δικαιωθούν - μόνο που θα υποστούν την ταλαιπωρία...

Οπως, δε, γνωρίζουν οι περισσότεροι, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, ακολούθησε η ΔΕΗ που είναι μεν δημόσια επιχείρηση, αλλά Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ο σύζυγος γυναίκας υπαλλήλου της ΔΕΗ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, διεκδικώντας τη σύνταξη της συντρόφου του που πέθανε και η δικηγόρος του απηύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το δικαστήριο απάντησε ότι ο άντρας δικαιούται τη σύνταξη της γυναίκας του, αφού η σύνταξη είναι συνέχεια της αμοιβής και το άρθρο 119 της Συνθήκης της Ρώμης προβλέπει την ισότητα αμοιβής. Μετά απ' αυτό άλλαξε τη νομολογία του και το ΙΚΑ, πρόσφατα τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας.

Ας ελπίσουμε ότι το ΙΚΑ δε θα μιμηθεί το Γενικό Λογιστήριο: Οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι φτωχοί άνθρωποι, που δε γνωρίζουν ούτε τους νόμους, ούτε είναι εύκολο γι' αυτούς να πληρώνουν δικηγόρους. Και εκφράζουμε αυτή την επιφύλαξη, γιατί όπως μας πληροφορούν μια προσαύξηση που δικαιούνται σύμφωνα με την αρχή της ισότητας οι γυναίκες συνταξιούχοι - όπως και οι άντρες - που ο σύντροφός τους δεν εργάζεται - δεν την παίρνουν - παρά το νόμο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζήτημα συνταγματικότητας για πέντε σημεία (2010-07-01 00:00:00.0)
Ριζικές ανατροπές προ των θυρών (2010-01-29 00:00:00.0)
Εφαρμογή με κάθε τρόπο επιτάσσει η ΕΕ (2009-04-29 00:00:00.0)
ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ (2001-06-03 00:00:00.0)
Καθυστερούν σύνταξη σε 95χρονη! (2001-05-31 00:00:00.0)
Οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους (2000-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ