Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Δραματική επιβεβαίωση των καταγγελιών

Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, εξαιτίας κατάρρευσης τμήματος σήραγγας. Δραστικά μέτρα και καταλογισμό ευθυνών απαιτούν οι οικοδόμοι

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και της δραματικής προειδοποίησής του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ασύδοτη δράση των μεγαλοεργολάβων, ένα νέο κρούσμα ήρθε να υπογραμμίσει, δυστυχώς, την ορθότητα των διαπιστώσεών του. Το πρωί της περασμένης Κυριακής κατέρρευσε τμήμα μιας από τις, συνολικού μήκους 30 μέτρων, σήραγγες που κατασκευάζει η εταιρία "Κ. Ι. Σαραντόπουλος" στην περιοχή Νεάπολης Συχαινών.Το ότι δεν υπήρχαν θύματα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο εργοδηγός που επέβλεπε το έργο, παρατήρησε μικρή αρχική πτώση χωμάτων και ειδοποίησε τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρόλαβαν να βγουν έξω.

Η κατάρρευση - η οποία είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται σε τμήμα της περιμετρικής μέσα σε ένα χρόνο - προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για την ποιότητα του έργου, καθώς η εντατικοποίηση της δουλιάς είναι μεγάλη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρούνται μια σειρά κακοτεχνίες, οι οποίες έγιναν, για να κερδηθεί "εργάσιμος χρόνος".

Οι οικοδόμοι απαιτούν να διαλευκανθούν τα αίτια της κατάρρευσης και να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ανδρέα Αθανασόπουλου,μέλους της ΕΕ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος, μιλώντας στον "Ρ" σημείωσε: "Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των καθημερινών ατυχημάτων, που είναι αποτέλεσμα της πλήρους ασυδοσίας των κατασκευαστικών εταιριών και της έλλειψης ελέγχου γύρω από τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων.

Σοβαρές ευθύνες έχει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει το "παιχνίδι ζωής και θανάτου", αντί να επιβάλλει μέτρα ελέγχου και αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

Το τελευταίο περιστατικό αποτελεί κλασική περίπτωση εκτέλεσης έργου από κατασκευαστική εταιρία, που, δημιουργώντας συνθήκες πανικού με την εντατικοποίηση της εργασίας, αποβλέπει μόνο στο όφελος του μέγιστου κέρδους.

Πρέπει - όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό - να παρθούν μέτρα. Ζητάμε: 1) Παύση κάθε εργασίας στα εργοτάξια της εταιρίας. 2) Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του ΤΕΕ, του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για τη διερεύνηση των αιτιών. 3) Αμεση επίρριψη ευθυνών και ποινών στους υπεύθυνους. 4) Εντατικοποίηση ελέγχων στα επιτελούμενα έργα της περιοχής και αυστηρές ποινές στους παραβάτες της νομοθεσίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ