Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Κόντρες" στα λιμάνια

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την 48ωρη απεργία. Οργιο ασυδοσίας σε Πάτρα - Ηγουμενίτσα, διαπιστώνουν συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες. Εκβιάζουν και για τη σύμβαση οι εφοπλιστές

Το όργιο της εφοπλιστικής ασυδοσίας καλά κρατεί στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.Οι εφοπλιστές, που δρομολογούν επιβατηγά και τουριστικά πλοία στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία, ανενόχλητοι και μπροστά στα μάτια των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,εξακολουθούν να παραβιάζουν τη νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις, αποβάλλοντας τους Ελληνες ναυτεργάτες. Αυτό διαπιστώθηκε από περιοδεία συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών κατά το Σαββατοκύριακο στα πλοία που καταπλέουν στα δύο λιμάνια. Οι συνδικαλιστές εντόπισαν 10 πλοία, να κινούνται με σοβαρές ελλείψεις στα πληρώματά τους!

Η περιοδεία στα δύο λιμάνια έγινε στα πλαίσια της προετοιμασίας για την 48ωρη απεργία παγκόσμιας κλίμακας στα ποντοπόρα πλοία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για τις 4 και 5 Αυγούστου, ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με τα οποία διώκει μαζικά τους Ελληνες ναυτεργάτες και μετατρέπει την ελληνική σημαία σε σημαία ευκαιρίας.

Πρόσφατα, είχε γίνει ξανά καταγγελία από τους συνδικαλιστές στα κατά τόπους λιμεναρχεία και στο υπουργείο για τα πλοία, που καταπλέουν στα δύο λιμάνια. Εγιναν ορισμένες ναυτολογήσεις, οι οποίες όμως δεν έλυσαν το πρόβλημα. Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) προέβη χτες σε νέα καταγγελία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απαιτώντας να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία και οι ελλείψεις στα πλοία αυτά να καλυφθούν από ναυτολογήσεις ανέργων ναυτεργατών.

Οι συνδικαλιστές καθημερινά "οργώνουν" όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, για να προετοιμάσουν το έδαφος για τον απεργιακό αγώνα και να ελέγξουν αν εφαρμόζεται στα πλοία η νομοθεσία των οργανικών συνθέσεων. Μια εικόνα από την περιοδεία στο λιμάνι της Πάτρας δίνει ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου: "Οι ναυτεργάτες στα τουριστικά και επιβατηγά πλοία, με τους οποίους συνομιλήσαμε, απαιτούν η 48ωρη απεργία που έχει αποφασιστεί να επεκταθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων και να κλιμακωθεί για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Για να μην περάσουν, όπως μας είπαν, τα αντιναυτεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και να ικανοποιηθούν τα ναυτεργατικά αιτήματα".

Στο μεταξύ, σήμερα στη 1 το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συναντηθεί με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να σημειωθεί ότι οι εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων εκβιάζουν την Ομοσπονδία να αποδεχτεί τα μέτρα της κυβέρνησης για τον αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την ποντοπόρο ναυτιλία, διαφορετικά δεν υπογράφουν Συλλογική Σύμβαση!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφη αγωνιστική δράση για τα ναυτεργατικά δικαιώματα (2020-05-14 00:00:00.0)
«Ρεσάλτο» των εφοπλιστών στη Συλλογική Σύμβαση (2014-01-16 00:00:00.0)
Αξιώνουν μείωση και στις αποδοχές των λιμενεργατών (2012-12-13 00:00:00.0)
Απαιτείται κλιμάκωση (1999-08-13 00:00:00.0)
Απεργούν για μπάρκο (1997-08-05 00:00:00.0)
Αρχίζει αύριο τα ξημερώματα η πανναυτεργατική απεργία (1997-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ