Κυριακή 12 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αρχίζει αύριο τα ξημερώματα η πανναυτεργατική απεργία

Οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική αδιαλλαξία και στην πολιτική της που αφελληνίζει τη ναυτιλία

Αύριο τα ξημερώματα αρχίζει η νέα 48ωρη πανναυτεργατική απεργία,η οποία αποτελεί συνέχεια του 5ήμερου μεγαλειώδους απεργιακού αγώνα που έδωσε με αποφασιστικότητα ο κλάδος ακριβώς πριν από τρεις βδομάδες. Οι ναυτεργάτες βρίσκονται ξανά σε αγωνιστικό αναβρασμό, επιστρέφοντας το "κόκαλο" της νέας πρότασης για το φορολογικό ζήτημα που τους "πέταξε" η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Οικονομικών,Γ. Δρυ,και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας,Στ. Σουμάκη.Ο νέος εμπαιγμός της κυβέρνησης που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων συναντήσεων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με τους δύο υπουργούς, έθεσε σε ισχύ την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας. Η Ομοσπονδία έχει αφήσει ανοιχτή την προοπτική κλιμάκωσης της κινητοποίησης μέχρι να πάρει θετική απάντηση στα αιτήματα που προβάλλει προς τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση. Η απεργία περιλαμβάνει όλα τα είδη πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία όπου υπηρετούν Ελληνες ναυτεργάτες.

Στον Πειραιά με την έναρξη της απεργίας ναυτεργάτες και συνδικαλιστές θα συγκεντρωθούν στις 6 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη,απ' όπου θα ξεκινήσουν περιοδείες σε όλο το λιμάνι για να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Από χτες έχουν ξεκινήσει και οι αντιπροσωπείες συνδικαλιστών προς τα άλλα λιμάνια της χώρας για την περιφρούρηση της απεργίας.

Οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους διεκδικούν, σε ό,τι αφορά την προστασία της απασχόλησης, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανεργία και η πάταξη της μεσιτείας με τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Να ανακληθούν όλες οι εγκριτικές πράξεις που αναφέρονται στη ναυτολόγηση αλλοδαπών ναυτικών σε ελληνικά πλοία, γεγονός που επιπλέον παραβιάζει και τη θεμελιώδη αρχή της ναυτολόγησης Ελλήνων ναυτικών όπως ορίζει το άρθρο 87 του ΚΔΝ Δικαίου. Να διατηρηθεί το καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία και να ληφθούν μέτρα ενάντια στα πλοία με σημαίες ευκαιρίας που κάνουν κρουαζιέρες στις ελληνικές θάλασσες. Οσον αφορά το φορολογικό, οι ναυτεργάτες ζητούν να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς που αποτελεί και κίνητρο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Σχετικά με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό τους ζήτημα, διεκδικούν να καθοριστούν όλες οι συντάξεις τουλάχιστον στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτικών και παράλληλα οι συντάξεις να ακολουθούν τις αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ