Τρίτη 29 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα ποσοστά ρεκόρ αύξησης των κερδών

Σε περίοδο που ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 5,5% και οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων κυμαίνονται από 3% μέχρι και 10%, οι τράπεζες ανακοινώνουν ποσοστά αύξησης των κερδών 162.5% (όπως η ΕΤΕΒΑ)

Τη στιγμή που η βιομηχανική παραγωγή βουλιάζει, η ανεργία "χτυπάει την πόρτα" ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών στην Ελλάδα και η αγοραστική αξία των εισοδημάτων των εργαζομένων περιορίζεται συνεχώς, οι τράπεζες συνεχίζουν να παράγουν προκλητικά υπερκέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων, ευνοούμενες από το καθεστώς της "ελεύθερης αγοράς", το οποίο, κατά τους υποστηρικτές του, υποτίθεται ότι δημιουργεί... ανταγωνισμό. Το παραλήρημα κερδών συνεχίστηκε και χτες, με τρεις ακόμα τράπεζες να ανακοινώνουν τεράστια κέρδη - ρεκόρ. Κέρδη, τα οποία κατά τα φαινόμενα (καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα οι επίσημοι ισολογισμοί) κάθε άλλο παρά με παραγωγικές δραστηριότητες και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σχετίζονται.

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν κορυφαίοι τραπεζίτες της χώρας, το "παιχνίδι" στις τράπεζες έχει μεταφερθεί από το κυνήγι του "παραδοσιακού" κέρδους - που προκύπτει μέσω της διαφοράς των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων - σε "αεριτζίδικα" (κυριολεκτικά) "προϊόντα", τα γνωστά "παράγωγα" (derivatives), καθώς και στις προμήθειες από παντός είδους τραπεζικές εργασίες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι τράπεζες χάνουν από την παραπάνω διαφορά επιτοκίων, οριζόμενη ως "spread" ή "ecart", την οποία και διευρύνουν σε κάθε ευκαιρία.

Σ' αυτά τα πλαίσια, όπως ανακοινώθηκε χτες:

  • Η Τράπεζα Εργασίας, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, "ανέβασε" τα κέρδη της στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 37,5% στα 25,6 δισ. δρχ. έναντι 18,6 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Οσο για την κρατική ΕΤΕΒΑ, ακολουθεί τα χνάρια της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, αφού αύξησε τα κέρδη της κατά... 163,7%. Στο πρώτο εξάμηνο του 1997, τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 6,25 δισ. δρχ. (ολόκληρο το 1996 ήταν 6,9 δισ. δρχ.), έναντι 2,37 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1995.
  • Η Xiosbank, τέλος, κατάφερε αυτό που πλησίασε η ΕΤΕΒΑ, αφού "έπιασε" στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη ολόκληρης της περσινής χρονιάς, δηλαδή 2,1 δισ. δρχ., έναντι κερδών 1 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1996 (αύξηση 110%).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ