Πέμπτη 31 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέος χάρτης έξι ... συχνοτήτων

Νέος χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι έτοιμος από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Τύπου, μόλις τρεις μήνες μετά την κοινή Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου χάρτη! Η προκήρυξη για τη χορήγηση αδειών αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, ενώ, εντός των ημερών, θα δημοσιευτεί στον Τύπο ενημερωτική ανακοίνωση για την προκήρυξη. Με το νέο χάρτη - όπως τον παρουσίασε χτες σε συνάντηση που είχε με τους τηλεοπτικούς συντάκτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας - οι πανελλαδικής εμβέλειας άδειες από 7, με το νέο χάρτη, έγιναν 6,ενώ οι άδειες τοπικής εμβέλειας για το Λεκανοπέδιο, από 5 έγιναν 4. Σημαντική αύξηση με τον καινούριο χάρτη έχουν οι περιφερειακοί σταθμοί που ανέρχονται σε 58 (με τον προηγούμενο χάρτη ήταν 24). Οι άδειες για τους τοπικούς, συμπεριλαμβανομένων και της Αττικής, είναι 57.Τα κέντρα εκπομπής, από 33, γίνονται 38. Ο υπουργός αιτιολόγησε την "αλλαγή" της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης, λέγοντας ότι διαπιστώθηκε πως θα "οδηγούσε σε αξεπέραστα προβλήματα".

Γεγονός, όμως, είναι ότι σημείο αιχμής ήταν το κέντρο εκπομπής του Πηλίου, το οποίο με τον προηγούμενο χάρτη επρόκειτο να καταργηθεί, προκαλώντας τις αντιδράσεις των υπευθύνων των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, ασκήθηκαν πιέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του νέου χάρτη, στον οποίο υπάρχει και το σημείο εκπομπής του Πηλίου. Αλλωστε, και ο υπουργός, χτες, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στη διαμόρφωση νέου χάρτη και την αλλαγή της κοινής Υπουργικής Απόφασης, είπε ότι ελήφθησαν υπόψη και οι "παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν" από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, αφού το κόστος της μεταφοράς του κέντρου εκπομπής θα ήταν γι' αυτούς "δυσβάστακτο".

Δάνεια και μεταρρυθμίσεις

Με νέο δάνειο, ύψους 10 δισ., εγκαινιάζεται στην ΕΡΤ η υλοποίηση του "σχεδίου" μεταρρύθμισης. Ο Δ. Ρέππας, χτες - προφανώς για να αποδείξει την αυτονομία της ΕΡΤ (!) - ανέλαβε να ενημερώσει τους συντάκτες για τα βήματα που έγιναν και θα γίνουν στην εταιρία. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα "μέτρα" της εξυγίανσης και ειδικότερα στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, για το οποίο η ΕΡΤ θα πάρει και το δάνειο. Καταρτίστηκε, ήδη, σχέδιο νόμου για την πρόωρη συνταξιοδότηση και προβλέπεται ότι μέχρι το 2000 θα έχουν αποχωρήσει από την ΕΡΤ 800 εργαζόμενοι. Για να καλυφθεί το όριο συνταξιοδότησης, θα προστεθούν 5 χρόνια. Η ΕΡΤ υπολογίζεται ότι θα έχει όφελος 40 δισ. μέχρι το 2001.

Ο υπουργός Τύπου, χτες, αναφέρθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μιλώντας για τις θεσμικές αλλαγές που θα γίνουν σε ορισμένα σημεία του νόμου, οι οποίες θα γίνουν σύντομα και μετά από συνεννόηση με το ΕΣΡ. Εχει κάνει, επίσης, όπως είπε, αποδεκτό το αίτημα του ΕΣΡ, για αύξηση του ποσού του προϋπολογισμού, το οποίο μέχρι σήμερα είναι μόνο 120 εκατ. Το ΕΣΡ ζητά να ανέλθει σε 310 εκατ.

Και με τις χτεσινές δηλώσεις του, ο Δ. Ρέππας άφησε να εννοηθεί ότι είναι σύμφωνος με την απόφαση του ΕΣΡ για τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Από ό,τι όμως φάνηκε, η Υπουργική Απόφαση δε θα υπογραφεί μέσα στον Αύγουστο, αλλά το Σεπτέμβρη.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ