Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1995
Επεσαν έξω 250 δισ. δραχμές στα έσοδα

Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, εκτός από αντιλαϊκή, αποδεικνύεται και αναποτελεσματική. Ομως, η κυβέρνηση εμμένει στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και θα επιχειρήσει να καλύψει την υστέρηση στα έσοδα με νέα μέτρα

Χειρότερα και από τις κυβερνητικές προβλέψεις - όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση του υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 1996 - έκλεισε στο σκέλος των εσόδων και ο κρατικός προϋπολογισμός του 1995. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 1995 αναμένεται να φτάσει τα 250 δισ. δραχμές, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.Αυτό σημαίνει πως η υστέρηση των εσόδων θα είναι μεγαλύτερη κατά 100 δισ. δραχμές σε σχέση και με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό 1996, όπου η κυβέρνηση εκτιμούσε υστέρηση εσόδων ύψους 150 δισ. δραχμών.Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

Αποδεικνύεται κατ' αρχάς η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης φορολογικής πολιτικής, να επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους θέτει, μιας και η φιλοσοφία της στηρίζεται στην υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ προσφέρει φορολογική ασυλία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, με δεδομένη την οικονομική - φορολογική πολιτική, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να καλύψει την υστέρηση εσόδων του 1995, το 1996. Και επειδή όλα τα άλλα περιθώρια έχουν εξαντληθεί, η μόνη προσφιλής λύση που απομένει στην κυβέρνηση είναι αυτή της λήψης νέων μέτρων - πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα - σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απέδιδαν την κακή πορεία, που παρουσίασαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 1995, το τελευταίο δίμηνο, στην "κόπωση" της φορολογικής βάσης. Στην άντληση, δηλαδή, φορολογικών εσόδων από τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία στρώματα και στις αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν από την αρρώστια του πρωθυπουργού. Αβεβαιότητες όχι ως προς το εάν συνεχιστεί η συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική, η οποία θεωρείται εκ των ουκ άνευ, αλλά από τις αλλαγές που ενδεχομένως θα υπάρξουν σε πολιτικό - διοικητικό επίπεδο στην περίπτωση αντικατάστασης του πρωθυπουργού.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η εικόνα των βασικών μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού του 1995 διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • Τα συνολικά έσοδα (φορολογικά και μη) θα ανέλθουν στα 6,685 τρισ. δραχμές, έναντι 6,785 δισ. των εκτιμήσεων του κρατικού προϋπολογισμού του 1996 και 6,935 τρισ. δραχμών που είχαν τεθεί σαν αρχικός στόχος για το 1995.
  • Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου (το έλλειμμα δηλαδή που προκύπτει αν από τις δαπάνες αφαιρέσουμε τα έσοδα) προβλέπεται να φτάσουν τα 2,740 τρισ. δραχμές ή το 10,6% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός του 1996 προβλέπει ότι οι δανειακές ανάγκες θα ανέλθουν στα 2,638 τρισ. δραχμές ή το 10,2% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος προβλέπει τη διαμόρφωσή τους στο 9,8% του ΑΕΠ ή 2,495,9 τρισ. δραχμές.
  • Τέλος, το πρωτογενές πλεόνασμα (τα έσοδα μείον τις δαπάνες χωρίς τα τοκοχρεολύσια) προβλέπεται να φτάσει τα 560 δισ. δραχμές ή το 2,2% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 858,8 δισ. δραχμών.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ