Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνουν το γάλα και το λάδι

Οι γαλακτοβιομηχανίες αύξησαν από χτες την τιμή του παστεριωμένου γάλακτος κατά 20 δραχμές το λίτρο. Στις επόμενες μέρες επίκειται και αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου κατά 20%

Με αυξήσεις σε δύο ακόμα βασικά προϊόντα, στο λάδι και στο γάλα, ευρύνεται το κύμα ανατιμήσεων μέχρι και 20% που έχει ξεσπάσει από τις πρώτες μέρες του 1996, σε μια σειρά ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, περίτρανη απόδειξη της αποτυχίας της απελευθέρωσης της αγοράς και της πολιτικής των "συμφωνιών κυρίων", που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τους βιομήχανους, στο όνομα της "συγκράτησης των τιμών στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού".

Συγκεκριμένα, από χτες ακρίβυνε κατά 20 δρχ. η λιανική τιμή στην οποία πωλείται το γάλα από τα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7%,ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα αύξηση στη λιανική τιμή του ελαιόλαδου κατά 20%.Ειδικότερα, το γάλα πωλείται από χτες στις 320 δρχ. το λίτρο από 300 δρχ. που πωλούνταν από τα γαλακτοπωλεία, ενώ από τα σούπερ μάρκετ στις 300 δρχ. από 280.Οι νέες αυτές ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν στο μπαράζ ανατιμήσεων που έχει επιβάλει από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ισχνό εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μετά από τις "σκληρές" προσπάθειες συγκράτησης των τιμών το τελευταίο διάστημα του 1995 στο όνομα της αντιπληθωριστικής πολιτικής.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το εικοσάρικο, που αυξάνεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο περίπου το γάλα, που θα επιφέρει και αυξήσεις σε μια σειρά γαλακτοκομικά προϊόντα, πρόκειται για καταλήστευση των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, αλλά και των καταναλωτών από τις μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού έχει μειωθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 50%, αποφέροντας τεράστια κέρδη στους βιομήχανους. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Εμπορίου περιορίζεται με υπερηφάνεια στις εξαγγελίες περί καταγραφής των αυξήσεων, που "τσακίζουν" το εισόδημα τόσο των εργαζόμενων όσο και των παραγωγών, γεμίζοντας τις τσέπες των μεγαλοβιομηχάνων.

Η αύξηση κατά 20% στη λιανική τιμή του λαδιού, που αξιώνουν να επιβάλουν οι βιομήχανοι από τις αρχές Φλεβάρη, θα φτάσει την τιμή του στις 8.000 δρχ. το πεντάλιτρο από 6.670, που πωλείται σήμερα και στις 1.620 δρχ. το λίτρο από 1.350. Ας σημειωθεί ότι προσθέτοντας την αύξηση αυτή στην αντίστοιχη του 18% που έχει σημειωθεί στο προϊόν από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι τις 15 Γενάρη η συνολική αύξηση που θα έχει επιβληθεί στο λάδι μέσα σε πέντε μήνες θα είναι στις αρχές του Φλεβάρη της τάξης του 38%,περίπου όσο και η αύξηση των τιμών παραγωγού στο ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αυτές ανατιμήσεις, και κυρίως στο λάδι, απασχολούν ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, καθώς θα επιβαρύνουν επικίνδυνα τον τιμάριθμο.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβληθούν κι άλλες ανατιμήσεις σε μια σειρά άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εξαιτίας της αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα οινοπνευματώδη. Ηδη, με βάση τους τιμοκαταλόγους που έχουν υποβάλει οι βιομήχανοι στο υπουργείο Εμπορίου, το ουίσκι αυξάνεται κατά 10%,το μπράντι κατά 20%,το ούζο κατά 16%,η μπίρα κατά 15%,τα αναψυκτικά κατά 5%,οι χυμοί κατά 8% και το εμφιαλωμένο νερό κατά 15%.Αυξήσεις θα ακολουθήσουν και στα ποτά και αναψυκτικά που διατίθενται στα μπαρ, τα εστιατόρια και αλλού.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ