Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Και ο χορός... καλά κρατεί!

Αυξήσεις από 1% μέχρι 67% σε είκοσι προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης έχουν σημειωθεί από το Φλεβάρη του '95 μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ έπεται και συνέχεια στο λάδι, αλλά και στο νερό και σε μια σειρά άλλα προϊόντα, εξαιτίας της αύξησης του φόρου στα καύσιμα και στα οινοπνευματώδη

Είναι αλήθεια ότι ο επίσημος πληθωρισμός έκλεισε το 1995 στο 9,3%.Ποσοστό, που είναι σημαντικό, έστω κι αν σημειώθηκε απόκλιση από τους στόχους, κατά 1,5 περίπου ποσοστιαία μονάδα. Το "επίτευγμα" αυτό που με εθνική υπερηφάνεια παρουσιάζει στα ευρωπαϊκά και διεθνή διευθυντήρια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην πράξη το πλήρωσε και θα το πληρώνει για πολύ ακόμα ο οικογενειακός προϋπολογισμός της μέσης ελληνικής οικογένειας. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει περήφανη για τα "επιτεύγματα" μείωσης του πληθωρισμού, η αλήθεια που βιώνουν οι τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων απέχει παρασάγγας από τα επίσημα στοιχεία. Αυτό αποκαλύπτουν οι αυξήσεις μέχρι και 67% που έχουν σημειωθεί σε μια σειρά προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης τους τελευταίους έντεκα μήνες, από το Φλεβάρη του 1995 μέχρι σήμερα, Γενάρη του '96.

Οπως προκύπτει από τις τιμές είκοσι συγκεκριμένα βασικών προϊόντων που κατέγραψε ο "Ρ" τις προηγούμενες μέρες, από τον περσινό Φλεβάρη μέχρι σήμερα οι τιμές έχουν αυξηθεί από 1% μέχρι και 67%.Η μέση αύξηση ανέρχεται σε 18%,περίτρανη απόδειξη των βαρύτατων συνεπειών της "απελευθερωμένης" αγοράς για τους Ελληνες καταναλωτές, σε συνδυασμό με τηναπαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας για τα λαϊκά εισοδήματα και της αποτυχίας των "συμφωνιών κυρίων" που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της "συγκράτησης" των τιμών.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται, το βιτάμ ακρίβυνε στο εντεκάμηνο Φλεβάρης '95 - Γενάρης '96 κατά 19%,το ρύζι κατά 7%,η μαγιονέζα κατά 49%,το γιαούρτι κατά 16%,οι χαρτοπετσέτες κατά 2%,τα φασόλια - κατά τα άλλα νοστιμότατο εθνικό φαγητό - 67%.Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στο ίδιο διάστημα στο παστεριωμένο γάλα κατά 7%,στο σοκολατούχο 15%,στα αναψυκτικά και συγκεκριμένα στην κόκα - κόλα κατά 43%,στο νερό κατά 41% και στο λάδι κατά 17%.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το γάλα, η αύξηση του εικοσάρικου που επέβαλαν οι βιομήχανοι είναι πολύ... φρέσκια, καθώς εμφανίστηκε στα ράφια των γαλακτοπωλείων και των σούπερ μάρκετ μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ την ίδια στιγμή μέσα σε ένα χρόνο οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν χάσει 50% από τη διατίμηση που επιβάλλουν οι βιομηχανίες στην τιμή που αγοράζουν το γάλα. Η αύξηση αυτή στο γάλα μετακυλήθηκε ήδη και στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, μη νομίζετε ότι με το λάδι ξεμπερδέψατε με την αύξηση του 17% στο εντεκάμηνο, καθώς οι βιομήχανοι ετοιμάζονται να επιβάλουν στις αρχές Φλεβάρη και νέα αύξηση κατά 20%!

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι το σκέφτονται για να αγοράσουν τα τελείως απαραίτητα, η κυβέρνηση διά στόματος της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου δηλώνει ότι "ο ανταγωνισμός λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα" και περιορίζεται στην απλή καταγραφή της ακρίβειας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώνει κάθε φορά με... "εθνική υπερηφάνεια". Και είναι άξιον απορίας από πού γίνεται η τιμοληψία των υπηρεσιών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, με βάση την οποία ο τιμάριθμος μειώνεται...

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους που έχουν υποβάλει ήδη μια σειρά από βιομηχανίες στο υπουργείο Εμπορίου, στο αμέσως επόμενο διάστημα αυξάνονται πολλά προϊόντα, εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τα οινοπνευματώδη. Συγκεκριμένα, το ουίσκι θα αυξηθεί κατά 10%,το μπράντι κατά 20%,το ούζο κατά 16%,η μπίρα κατά 15%,τα αναψυκτικά κατά 5%,οι χυμοί κατά 8% και το εμφιαλωμένο νερό κατά 15%.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ