Μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν τα "δανεικά", που πήρε από τέσσερις τράπεζες και τώρα ζητά κι άλλα! Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι, που ζητάνε τα δεδουλευμένα τους και εξασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου
ΒΟΛΟΣ.-
Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι 530 εργαζόμενοι της "Βαμβακουργίας Βόλου", διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, (έχουν να παίρνουν 500.000 δραχμές περίπου ο καθένας) και τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία αντιμετωπίζει πάλι και για πολλοστή φορά σοβαρά προβλήματα.
Το εργοστάσιο επισκέφτηκε ο Αντ. Σκυλλάκος,κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ενημερώθηκε από τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων.
Οπως είναι γνωστό το περασμένο καλοκαίρι και επί υπουργίας Σημίτη στο υπουργείο Βιομηχανίας, τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Ιονική και Αγροτική) είχαν χρηματοδοτήσει τη "Βαμβακουργία" με 1,4 δισ. δραχμές, προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Επιπλέον, οι τράπεζες, μαζί με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, είχαν αναλάβει την υποχρέωση εξεύρεσης πρόσθετων κεφαλαίων για την αγορά πρώτων υλών. Ομως πρόσθετα κεφάλαια δε βρέθηκαν, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος, - (συνολικά 674.950.000 δραχμές) - του 1,4 δισ. δραχμές, που προοριζόταν για κεφάλαιο κίνησης, για αγορά βαμβακιού, άλλων πρώτων υλών και πληρωμές στο ΙΚΑ, προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν στη συμφωνία.
Ετσι το 1,4 δισ. δραχμές τέλειωσε και τώρα η επιχείρηση ξέμεινε από κεφάλαιο κίνησης, ενώ οφείλει και πολλά χρήματα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και προς το ΙΚΑ και τη ΔΕΗ. Μάλιστα, η ΔΕΗ έκοψε ήδη το ρεύμα στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία του.
Η ιδιοκτησία της "Βαμβακουργίας" - επιμένοντας στην ίδια τακτική - ζητάει και νέα χρηματοδότηση με 120 εκατομμύρια δραχμές, για κεφάλαιο κίνησης, μέχρι το θέμα να τεθεί, εξ αρχής, στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε, πριν μερικές μέρες, η Εμπορική τράπεζα, η επιχείρηση κρίνεται όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και κερδοφόρα.
Οι εργαζόμενοι - όπως ανέφεραν τα μέλη της διοίκησης του σωματείου τους, στον Αντ. Σκυλλάκο - ζητούν να περάσει η "Βαμβακουργία" στις τράπεζες,να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της. Πάντως, αποδεικνύεται τώρα - όπως τόνισε και ο Αντ. Σκυλλάκος - ότι είχε δίκιο το ΚΚΕ, όταν προειδοποιούσε ότι η προ μηνών χρηματοδότηση δε θα έλυνε τα προβλήματα της επιχείρησης, που οφείλονται κυρίως στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και ζητούσε να ενταχθεί η "Βαμβακουργία" σε ενιαίο φορέα κλωστοϋφαντουργίας, που πρέπει να δημιουργηθεί και να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση κλαδική πολιτική.
Με τη διοίκηση του σωματείου των σιδηροδρομικών, στο Βόλο,συναντήθηκε, στη συνέχεια, ο Αντ. Σκυλλάκος. Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος και οι ίδιοι. Εξέφρασαν την ανησυχία τους, γιατί δεν υλοποιήθηκε ακόμα - παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων - η επένδυση 800 εκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή του νέου εργοστασίου επισκευής τροχαίου υλικού,ενώ ούτε το θέμα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου - Παλαιοφαρσάλου, προχωρεί προς λύση. Επισήμαναν, μάλιστα, ότι στις δυο επιτροπές που έχουν συσταθεί για τη μελέτη αυτών των προβλημάτων, δε μετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων και φοβούνται μήπως τα σχετικά πορίσματα των επιτροπών παραπέμψουν τα έργα στις ελληνικές καλένδες.
Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το κολυμβητήριο Βόλου,το οποίο επισκέφτηκε, στη συνέχεια, ο Αντ. Σκυλλάκος. Η στέγη του έχει αφαιρεθεί και πάνω από 1.500 νέοι, που ανήκουν σε τέσσερα σωματεία, κολυμπούν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Ο δήμος, οι αθλητές και οι εργαζόμενοι του κολυμβητηρίου ζητούν να υλοποιηθεί η υπόσχεση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δραχμών, ώστε να επισκευαστούν οι μεγάλες ζημιές του κολυμβητηρίου. Η ίδια άθλια κατάσταση επικρατούσε και στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου, τα οποία "σουλουπώθηκαν" κάπως με χρηματοδότηση του δήμου.