Από τα 800 προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που ανέθεσε το υπουργείο Εργασίας, τα 495 τα ανέλαβαν ιδιωτικοί φορείς
Από τα 800 προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης,που έχει αναθέσει σε διάφορους φορείς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,μόνο τα 305 ανατέθηκαν σε φορείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιμελητήρια και συνεταιρισμούς, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου σε μια σειρά ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ,σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το Β Πακέτο Ντελόρ.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκου, Δ. Κουμπούρη και Γερ. Αραβανή,απευθυνόταν στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης,από τα οποία δεν απάντησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, δηλώνοντας αναρμοδιότητα. Τα ερωτήματα αφορούσαν το ποσό που διατίθεται από το Β Πακέτο για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και την επαγγελματική κατάρτιση, πόσα από τα σεμινάρια συνδέονται με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, πόσα και σε ποιους φορείς δόθηκαν, σε ποιους τομείς είναι προσανατολισμένα και ποιος είναι ο μηχανισμός ελέγχου για την ποιότητα πραγματοποίησης και την πλήρωση των όρων ανάθεσης.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν 12 ιδιωτικοί φορείς που έχουν αναλάβει περισσότερα από 10 προγράμματα ο καθένας, σε αντίθεση με τους μόλις δυο φορείς του δημοσίου τομέα(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, αναφέρει ότι προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης χρηματοδοτεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και σε μικρότερο βαθμό η Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης. Η ΓΓΝΓ το προηγούμενο χρόνο συγχρηματοδότησε προγράμματα για τα οποία ήταν υπεύθυνο το υπουργείο Εργασίας. Από τη συνολική χρηματοδότηση της Γραμματείας, το 13% πήγε σε επαγγελματικές ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, το 8,2% σε Εργατικά Κέντρα, το 55,3% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το 23,5% σε ιδιώτες.
Υπάρχουν και άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την κατάρτιση, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση,που το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι συνδέεται με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά προς το παρόν δε σχετίζεται με σεμινάρια κατάρτισης, παρά μόνο σε περιορισμένο αριθμό για επιμόρφωση εκπαιδευτικών.Προγράμματα εκτελεί και το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης,αλλά υλοποιούνται αποκλειστικά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης,υπάγονται στο κοινοτικό πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" και η σχετική δαπάνη είναι 819 εκατ. δραχμές, ενώ 4,5 εκατ. ECU προβλέπονται για την κατάρτιση στελεχών της δημόσιας διοίκησης, που επίσης υλοποιείται από εκπαιδευτικούς φορείς του δημοσίου.
Σχετικά με το σύστημα ελέγχου, η απάντηση των υπουργείων περιλάμβανε τόσο τη "Διεύθυνση Ελέγχου και Αξιολόγησης" του υπουργείου Εργασίας, όσο και μεικτές επιτροπές των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, ελεγκτικά όργανα διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης,αλλά και τη δυνατότητα που δίνεται σε στελέχη των υπουργείων και των Γραμματειών που αναθέτουν τα προγράμματα.