Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Πρόσω ολοταχώς" για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε πως είναι "καλό το κλίμα" για την εισαγωγή ενός μικρού (;) πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο

"Πρόσω ολοταχώς" για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ βαδίζει η "νέα" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας δείγματα "καλής διαγωγής" στους βιομήχανους, οι οποίοι μόλις προχτές αξίωναν από τη νέα κυβέρνηση ταχεία προώθηση των "ιδιωτικοποιήσεων, επανιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων". Για το θέμα του ΟΤΕ, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου,του υπουργού και υφυπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη και Γ. Δασκαλάκη, αντίστοιχα, καθώς και του διοικητή του ΟΤΕ Π. Λάμπρου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε "πολύ θετικό" το κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Σημίτη και δήλωσε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες "εισαγωγής ενός μικρού ποσοστού μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο".Απέφυγε, ωστόσο - προκαλώντας εύλογες απορίες - να προσδιορίσει, τόσο το ακριβές ποσοστό μετοχοποίησης του Οργανισμού, το οποίο παλαιότερα είχε προσδιοριστεί στο 6% - 8%, όσο και το χρόνο στον οποίο θα γίνει η επόμενη απόπειρα εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" για την κίνηση των διαδικασιών εισαγωγής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο.

Είναι, πάντως, σαφές από όλα τα παραπάνω ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της μεγαλύτερης και με ανεκτίμητη αξία δημόσιας επιχείρησης της χώρας. Απώτερες προθέσεις της κυβέρνησης άλλωστε, σύμφωνα με το "πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο 1996 - 2000" του Οργανισμού - που είχε αποκαλύψει παλαιότερα ο "Ρ" - είναι ο διαμελισμός του ΟΤΕ σε 17 μικρότερες εταιρίες, ώστε μέσα από τον κατακερματισμό να διευκολυνθεί το ξεπούλημά του. Συγκεκριμένα, ο ενιαίος ΟΤΕ διαμελίζεται σε 17 μικρότερες εταιρίες, στις οποίες θα μετέχουν απευθείας οι ιδιώτες, ενώ για αρκετές από αυτές προβλέπεται πρόσθετα να εισαχθούν και στο Χρηματιστήριο πακέτα μετοχών σε ποσοστά μεγαλύτερα και από το 8% που είχε ανακοινωθεί και αφορούσε τη μητρική εταιρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ