Κυριακή 28 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εμπλοκή σε δολοφονίες Κούρδων(;)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν φέρονται αναμεμειγμένοι στη δολοφονία τεσσάρων στελεχών της κουρδικής αντιπολίτευσης του Ιράν, στη Γερμανία, το 1992, όπως ανέφερε σε προχτεσινή του ανακοίνωση υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής αντικατασκοπίας.

Η δολοφονία του Σαντέκ Σαραφκαντί, γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν του Ιράν (ΔΚΚΙ), και τριών συνεργατών του, τη 17η Σεπτέμβρη του 1992, από ομάδα ενόπλων, φαίνεται να οδεύει προς εξιχνίαση. Στη δίκη ενός Ιρανού και τεσσάρων Λιβανέζων που κατηγορούνται για τη δολοφονία των τεσσάρων αντικαθεστωτικών, ο Κλάους Γκρίνεβαλντ, στέλεχος της γερμανικής αντικατασκοπίας, δήλωσε ότι για την επίθεση ευθύνεται το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΚΚΙ - με ανακοίνωση και του ελληνικού του παραρτήματος, στις 18/9/92 - είχε ευθέως από τότε κατηγορήσει το καθεστώς της Τεχεράνης για τους φόνους. Ομοίως είχε κατηγορήσει πράκτορες του Ιράν για το φόνο του προηγούμενού του γενικού γραμματέα, Αμπντουραχμάν Κασέμλου, την 13η Ιούνη 1989, στη Βιέννη. Ευθύνες για το φόνο του Κασέμλου δεν αποδόθηκαν.

Προχτές, ο Κ. Γκρίνεβαλντ δήλωσε για τη δολοφονία του Σαραφκαντί ότι "η ιρανική μυστική υπηρεσία έστειλε μια ομάδα από την Τεχεράνη... που συνεργάστηκε με πράκτορες που βρίσκονταν στο Βερολίνο, συνέλεξαν πληροφορίες και κατέστρωσαν τα σχέδια για τη δολοφονική επίθεση".

Ο Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι "σύμφωνα με το προσεκτικά μελετημένο σχέδιο, οι κομάντος (μετά τις δολοφονίες των Κούρδων) επέστρεψαν στο Ιράν".

Η Τεχεράνη αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση από την απαρχή της δίκης, το 1993. Επίσης, απορρίπτει κατηγορηματικά την εκδοχή ότι τη δολοφονία σχεδίασε ο υπουργός Πληροφοριών, Αλί Φαλαϊγια.

Το γερμανικό περιοδικό "Φόκους" έγραφε, πάντως, τον περασμένο Δεκέμβρη, επικαλούμενο εισαγγελικές πηγές, ότι αν το δικαστήριο κρίνει ότι ο Φαλαϊγια βρίσκεται πίσω από την επίθεση, θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από τις γερμανικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ