Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συλλαλητήριο διεκδίκησης
  • Το Συντονιστικό σωματείων Αθήνας, συνταξιουχικές οργανώσεις, συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΕΚΑ, την 1η Φλεβάρη, στις 6 μμ στην Πλατεία Κάνιγγος
  • Είκοσι σωματεία του Πειραιά δηλώνουν τη συμμετοχή τους

Στη μάχη για την επιτυχία του παναθηναϊκού συλλαλητηρίου - απάντηση στην προκλητική αδιαλλαξία των εργοδοτών - που γίνεται την Πέμπτη 1η Φλεβάρη, στις 6 μμ στην πλατεία Κάνιγγος,έχουν ριχτεί όλες οι δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,πραγματοποιώντας περιοδείες σε χώρους δουλιάς και καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο, καταθέτοντας το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων.

Το αγωνιστικό πλαίσιο του ΕΚΑ,που πήρε τις αποφάσεις του διαφωνώντας ριζικά με τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, περιλαμβάνει:

Παναθηναϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1η Φλεβάρη, σύσκεψη των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων την Τετάρτη (5μμ στη ΓΣΕΕ), τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 8 Φλεβάρη,πρόταση στη ΓΣΕΕ για πραγματοποίηση μέσα στο Φλεβάρη δυο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων. Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής η ΓΣΕΕ δεν έχει πάρει θέση σχετικά με την πρόταση του ΕΚΑ για την κήρυξη δυο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το ΕΚΑ παλεύει για αυξήσεις, που να καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, τις απώλειες προηγούμενων ετών και την αύξηση του ΑΕΠ. Εφαρμογή 35ωρου πλήρους απασχόλησης σε εβδομαδιαία βάση, με πλήρη ασφάλιση και χωρίς μείωση αποδοχών. Δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση και αποδοχή των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για τις κοινωνικές δαπάνες, την κοινωνική ασφάλιση κλπ. Μέτρα για την επιβίωση των ανέργων και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Λύση του προβλήματος των αλλοδαπών εργατών. Επέκταση του νόμου 2112 και για τους εργατοτεχνίτες.

Τα συνδικάτα

Την προκλητική και αδιάλλακτη στάση των βιομηχάνων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΕΚΑ, αλλά και σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, που θα αποφασίσουν τα σωματεία. Η Συντονιστική, επισημαίνοντας τις ευθύνες της ΓΣΕΕ, που "σιγοντάρει τις επιδιώξεις του ΣΕΒ" και που επιχειρεί "να αφήσει στο απυρόβλητο τη "νέα κυβέρνηση", η οποία με εκπροσώπους της δηλώνει ότι πιστά θα εφαρμόσει το πρόγραμμα σύγκλισης", καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες με κατώτερο μεροκάματο 6.512 δρχ. και κατώτερο μισθό 162.800 δραχμές, τη νομοθετική κατοχύρωση γνήσιας ΑΤΑ, κατάργηση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των υπερωριών κ.ά.

Ολους τους εργαζόμενους, άνεργους και νέους του Πειραιά καλούν είκοσι σωματεία της πόλης να πάρουν μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας την Πέμπτη στην πλατεία Κάνιγγος.Καλούν επίσης τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και τη ΓΣΕΕ να εγκαταλείψουν τη συναινετική και υποχωρητική τακτική που ακολουθούν απέναντι στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο.

  • "Διαδηλώνουμε ενάντια στη λιτότητα, στις περικοπές στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,με την οποία καλεί όλους τους οικοδόμους να συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, αλλά και σε κάθε αγωνιστικό κάλεσμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.
  • Να δώσουν το δικό τους "παρών", στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και αγανάκτησης της Πέμπτης, "ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, για την ανατροπή των επιδιώξεων των βιομηχάνων και της κυβέρνησης να συνεχίσουν την αντεργατική πολιτική λιτότητας και την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα", καλεί όλους τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ - ΟΚΑ.Ανάλογο κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.
  • Καταγγέλλοντας τη στάση των βιομηχάνων, "που, ταμπουρωμένοι πίσω από την κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, προκαλούν την εργατική τάξη και αρνούνται ουσιαστικές αυξήσεις" και καταδικάζοντας τη "φιλοκυβερνητική και ηττοπαθή στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ", οι τρεις ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας ζητούν την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησής του. Οι συνδικαλιστές Α. Αντωνόπουλος, Ν. Παρίσης, Α. Ταβουλάρης προτείνουν: Την κήρυξη συλλαλητηρίου την Πέμπτη 1η Φλεβάρη. Τον συντονισμό της δράσης με τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες και την παραπέρα κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
  • Να απορρίψει τις προτάσεις - κοροϊδία των εργοδοτών και να απαντήσει αγωνιστικά καλεί τη ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Β. Δωδεκανήσου.
  • Κάλεσμα στους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απευθύνει και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα ΟΤΑ,προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Επισημαίνει επίσης τη σημασία της ΕΓΣΣΕ για την κλαδική σύμβαση των εργαζομένων στους ΟΤΑ με σχέση ιδιωτικού δικαίου, αλλά και την πρόκριση ανάλογων ρυθμίσεων και για τους εργαζόμενους με σχέσεις δημοσίου δικαίου. Ταυτόχρονα, κατακρίνει την τακτική της "συναίνεσης", η οποία χαρακτηρίζει και την πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούν για: Υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ και ανάλογες ρυθμίσεις στο μόνιμο προσωπικό, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στους ΟΤΑ και προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις με κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και λύση σοβαρών ασφαλιστικών ζητημάτων του κλάδου (ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σύνταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ στα 58, αυξήσεις στο εφάπαξ, βελτίωση των παροχών από το Ταμείο Υγείας ΤΥΔΚΥ, επαναφορά της 35ετίας και της 25ετίας για μειωμένη σύνταξη και υπολογισμός της σύνταξης με τα τριακοστά πέμπτα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ