Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερωτας, λυγμοί και Τι...

Μια εξαιρετική αγγλική, απρόβλεπτη και παράξενη ταινία θα προβάλει η ΕΤ-1 στη 01.00: "Το παιχνίδι των λυγμών" του Νιλ Τζόρνταν. Πρόκειται για ένα ερωτικό θρίλερ, αν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει έτσι, μια ταινία που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, που τιμήθηκε με Οσκαρ σεναρίου, που κατέπληξε το κοινό με την πρωτοτυπία του και τις υπέροχες ερμηνείες του, που όμως θέλησε να απομυθοποιήσει, όχι μόνο τον ΙRΑ, τον ιρλανδικό στρατό, αλλά και να απογυμνώσει τους ανθρώπους από τις έμμονες ιδέες, ή έστω από έτοιμες και... πάγιες αξίες. Ανατρεπτικό, συγκινητικό, ευαίσθητο, παράλογο, τρυφερό κάποιες στιγμές, σκληρό άλλες, η ταινία μπορεί να μην κάνει τον θεατή να ξεσπάει σε λυγμούς, αλλά σίγουρα παίρνει μια θέση στην καρδιά του. Με τη βοήθεια μια γυναίκας, ο ΙRΑ αιχμαλωτίζει έναν μαύρο Αγγλο στρατιώτη. Σε μια ολονύχτια κουβέντα που κάνει ο αιχμάλωτος με τον εθελοντή φρουρό του, μέσα, δηλαδή, σε λίγες ώρες, αναπτύσσεται μια σχέση, μια ανθρώπινη σχέση όπου ο ένας εκμυστηρεύεται στον άλλον τα όνειρά του, κάτι από τη ζωή του, κάτι για τη γυναίκα που αγαπάει. Το άλλο πρωί, ο μαύρος καταφέρνει να δραπετεύσει, τη στιγμή που οι Αγγλοι κάνουν μια επίθεση στο στρατόπεδο των Ιρλανδών. Ομως, οι Ιρλανδοί τον βρίσκουν και τον εκτελούν. Ο εθελοντής, έχοντας ταραχτεί με την εκτέλεση του μαύρου, καταφεύγει στο Λονδίνο για να ξεχάσει το δυσάρεστο γεγονός και να ξεχαστεί. Ομως, ξαφνικά θυμάται την υπόσχεση που έδωσε στον πεθαμένο και επισκέπτεται το μπαρ που τραγουδά η φίλη του, για να της μεταφέρει τα κακά μαντάτα. Εκεί αρχίζει μια άλλη, μια διαφορετική ερωτική ιστορία, μια ιστορία ανθρώπινη, και ταυτόχρονα παράλογη. Με τους: Γκόρντον Ρία, Τζέι Ντάβιντσον, Μιράντα Ρίτσαρτσον.

Από το SEVEN X στις 22.00 "Η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα" του Λίο Κάρεϊ. Μια πρώην τραγουδίστρια σε νυχτερινά κέντρα ερωτεύεται στη διάρκεια ενός υπερατλαντικού ταξιδιού έναν πλέι μπόι. Μια σειρά από παρεξηγήσεις θα διακόψει τη σχέση τους, αλλά ο έρωτας εμπόδια δεν... κοιτά, με αποτέλεσμα ο θεατής να έχει το πολυπόθητο χάπι εντ. Μια ευχάριστη ταινία, ένα ριμέικ της ταινίας "Λαβ αφέαρ", που είχε γυρίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης στα 1939. Με τους Κάρι Γκραντ και Ντέμπορα Κερ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 22.45 "Δυο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο" του Γκάρι Χάμιλτον. Πρόκειται για μια ακόμη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι με τον εξαιρετικό Πίτερ Ουστίνοφ στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό.. Μια όχι και τόσο επιτυχημένη ταινία σε σχέση με το έγκλημα στο Νείλο, που όμως βλέπεται ευχάριστα και με μεγάλο ενδιαφέρον. Μια διάσημη ηθοποιός του θεάτρου περνάει τις τελευταίες διακοπές της στο ιδιωτικό της νησί, κάπου στη Μεσόγειο. Και θα είναι οι τελευταίες, διότι "κάποιος" φίλος ή φίλη θα βρεθεί να την απαλλάξει από κάθε έννοια και να τη στείλει στον... άλλο κόσμο, με τα ίδια του τα χέρια. Πολλοί είναι οι ύποπτοι, αλλά ο ένοχος είναι ένας. Και φυσικά δε θα γλιτώσει από τον Ηρακλή Πουαρό.

Από το STAR στις 00.15 "Ο Κλέφτης" του Μάικλ Μαν.

Μια ταινία με δράση, με νεύρο, μια ταινία δυνατή, με έντονη ατμόσφαιρα και εξαιρετική μουσική. Ενας διαρρήκτης ειδικευμένος στα διαμάντια επιστρέφει, μετά από αποχή έντεκα χρόνων, στο... επάγγελμα. Οι καιροί, όμως, έχουν αλλάξει και αμέσως διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να δουλεύει μόνος, αλλά ότι πρέπει να ενημερώνει και τη Μαφία. Ο πρωταγωνιστής, ένα νευρωτικό, ψυχωτικό άτομο, που έξοχα ερμηνεύει ο Τζέιμς Κάαν, θα ξεκινήσει έναν άνισο πόλεμο με τη Μαφία για να διατηρήσει την αυτονομία του... Εξαιρετική η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ντόναλντ Θόριν.

Και αργά πολύ αργά, σε απίστευτη ώρα, στις 04.30 (!), από τον ΑΝΤΕΝΝΑ, το "Τι;" του Ρομάν Πολάνσκι. Μια αφελής Αμερικανίδα τουρίστρια στην Ιταλία γλιτώνει από μια απόπειρα βιασμού και βρίσκει καταφύγιο σε μια βίλα έξω από τη Ρώμη. Εκεί θα ανακαλύψει έναν κόσμο παράξενο και αλλιώτικο, τον κόσμο των μεγαλοαστών, των καλλιτεχνών και των γκάνγκστερ. Πρόκειται για μια ερωτική παράλογη φάρσα, που καταγράφει το πνεύμα της δεκαετίας του '60 Με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Σίντεϊ Ρομ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ