Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το ΥΠΠΟ υπονομεύει κατακτήσεις

Καταγγελίες των σωματείων του χώρου

Υπονόμευση του νόμου περί Κινηματογραφίας,που προβλέπει ως βασικό συμβουλευτικό όργανο του υπουργού Πολιτισμού, σε θέματα που αφορούν στη χάραξη εθνικής πολιτικής κινηματογράφου, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ,επιχειρείται από την ηγεσία του ΥΠΠΟ. Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το φετινό Προϋπολογισμό, ο τότε υφυπουργός και νυν υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος είχε ανακοινώσει ότι διορίζει τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο,πρόεδρο μιαςνέας Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Πολιτικής για τον Κινηματογράφο,αφήνοντας πολλά αδιαφανή σημεία σχετικά με το το ρόλο και τις αρμοδιότητες του νέου οργάνου.

Στο Ζάππειο, στο γιορτασμό για τα 100 χρόνια του κινηματογράφου, επιβεβαιώθηκε και από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Θ. Μικρούτσικο ο διορισμός του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στη νέα αυτή επιτροπή. Η συνέχεια δόθηκε από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που δήλωσε στο "Βήμα" (21/1/96) σχετικά με τον διορισμό του ότι "Κατ' αρχήν, τα μέλη που θα έχουν την εξουσία να αλλάξουν τον "ρου" του Ελληνικού Κινηματογράφου θα πρέπει να είναι λίγα. Το πολύ επτά. Βέβαια, προτείνω να υπάρχει μια δεύτερη συμβουλευτική, πολυπληθέστερη επιτροπή, ένα δεύτερο σκαλί, με την προϋπόθεση πως σε καμιά από τις επιτροπές δε θα υπάρχουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστών και των σωματείων" (!).

Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας τοποθετείται στο περιθώριο των αποφάσεων, αποδυναμωμένο και ανίσχυρο να χαράξει εθνική πολιτική για τον κινηματογράφο.Στο περιθώριο των αποφάσεων τοποθετούνται, δηλαδή αποκλείονται στην πραγματικότητα, τα κινηματογραφικά σωματεία, των οποίων εκπρόσωποι συμμετέχουν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας (δύο σκηνοθέτες, ένας τεχνικός, ένας κριτικός, δύο παραγωγοί, ένας ηθοποιός, ένας σεναριογράφος, ένας αιθουσάρχης, ένας διανομέας, ένας από τα γραφεία εξυπηρέτησης αλλοδαπών παραγωγών).

Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος, "καρπός" πολύχρονων αγώνων του κόσμου του κινηματογράφου, εξασφαλίζει και κατοχυρώνει (έστω και στο ελάχιστο) κατακτήσεις πολύχρονων αγώνων των κινηματογραφικών φορέων, αφού δίνει τη δυνατότητα στα σωματεία μέσω των εκπροσώπων τους να γνωμοδοτούν, να συμβουλεύουν, και σ' ένα βαθμό να δεσμεύουν με τις αποφάσεις του τον υπουργό Πολιτισμού.

Φυσικό ήταν να υπάρξει άμεση αντίδραση στα σχέδια του ΥΠΠΟ, από τους κινηματογραφικούς φορείς, που απαίτησαν συνάντηση με τον Σταύρο Μπένο για να τους γνωστοποιήσει ποια είναι η θέση του σε σχέση με αυτά που ανέφερε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (είχε προηγηθεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας). Οι προσπάθειες των φορέων για επαφή απέτυχαν, γιατί ο υπουργός Πολιτισμού επικαλέστηκε "φόρτο εργασίας" και τις αναμενόμενες "προγραμματικές δηλώσεις του". Το πιο μελανό σημείο της επιχειρούμενης εκπαραθύρωσης των σωματείων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ότι "Επιτροπές δε συνιστώνται με υπουργικές αποφάσεις, αλλά ή από νόμο ή από Προεδρικό Διάταγμα, η έκδοση του οποίου προβλέπεται από το νόμο". Δηλαδή η εργασία για τον εκσυγχρονισμό του νόμου περί Κινηματογραφίας, απαιτεί πρώτα από όλα από το ΥΠΠΟ, τη συγκρότηση συλλογικού οργάνου και όχι μιας επιτροπής "Μεσσιών".

Χτες τα σωματεία του κινηματογράφου κάλεσαν για άλλη μια φορά τον υπουργό να τους δεχτεί για να τους ενημερώσει για τις δηλώσεις του Θ. Αγγελόπουλου. Στο μεταξύ, κινδυνεύει "να τιναχτεί στον αέρα" και η σημερινή απονομή των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου.Συγκεκριμένα, θα απέχουν από την απονομή των Κρατικών Βραβείων, οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί και οι σεναριογράφοι, αν δεν αποκατασταθεί από τον υπουργό Πολιτισμού το κύρος του θιγμένου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ