Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από τον Ερρίκο στο ... γουέστερν

Εχει ταινίες απόψε. Και πολλές και καλές. Γι' αυτό προτείνουμε να αφήσουμε τα πολλά σχόλια και να ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα.

Από το MEGA στη 01.15 "Οι επαγγελματίες" του Ρίτσαρντ Μπρουκ.

Μια θαυμάσια ταινία, που μας γυρίζει στα παλιά χρόνια, όχι όμως και τόσο μακρινά. Θα επιστρέψουμε στην εποχή του Πάντσο Βίλα, για να δούμε την αλλαγή που είχε αρχίσει να συντελείται. Θα δούμε την πτώση των αξιών, έστω και της Αγριας Δύσης. Θα παρακολουθήσουμε την τραγωδία, που ζουν οι ρομαντικοί τυχοδιώκτες, ουτοπιστές, ονειροπόλοι, που δεν έχουν πια θέση σε καμιά κοινωνία, διότι τη θέση τους έχουν καταλάβει εκείνοι, οι αιώνιοι δούλοι των μονοπωλιακών συμφερόντων. Στη διάρκεια της μεξικάνικης επανάστασης, ένας Τεξανός κτηματίας προσλαμβάνει τέσσερις επαγγελματίες πιστολέρο για να φέρουν πίσω τη γυναίκα του, που την έχει απαγάγει ένας αντάρτης του Πάντσο Βίλα. Ομως οι επαγγελματίες που θα έρθουν σε επαφή με την επανάσταση, βλέπουν ότι το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίζονται όλους τους αναχρονιστικούς και αντιδραστικούς τύπους. Και βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα: Να μείνουν και να κάνουν το ...καθήκον τους σαν καλοί επαγγελματίες ή να αναθεωρήσουν; Με τους: Μπαρτ Λάνκαστερ, Ρόμπερτ Ράιαν και Κλαούντια Καρντινάλε.

Από την ΕΤ-1 στις 00.50 "Ερρίκος ο 5ος" του Λόρενς Ολίβιε.

Η πρώτη σαιξπηρική σκηνοθεσία του Λόρενς Ολίβιε και ίσως η καλύτερή του ταινία, που κατορθώνει να συνδυάσει και να συνδέσει τη θεατρική καταγωγή του έργου με την κινηματογραφική γλώσσα. Ο Ολίβιε τιμήθηκε για την ταινία αυτή με ειδικό Οσκαρ. Η ιστορία ξεκινά στο ελισαβετιανό θέατρο Γκλόουμπ του Λονδίνου, όπου ένας θίασος παρουσιάζει ένα θεατρικό έργο του Σαίξπηρ. Ο Ερρίκος ο 5ος, ο βασιλιάς της Αγγλίας, ζητά από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, να τον στηρίξει στην προσπάθειά του να διεκδικήσει το θρόνο της Γαλλίας. Τελικά, ο Ερρίκος επιβάλλει τη γνώμη του και από εκείνη τη στιγμή η δράση του έργου επεκτείνεται στις ανοιχτές πεδιάδες και στις επικές συγκρούσεις σε γαλλικό έδαφος. Ο Λόρενς Ολίβιε αξιοποίησε στο έπακρο τις στιλιτιστικές δυνατότητες του σινεμά, αλλά και της Αναγέννησης.

Από το STAR στις 23.00 "Η Μύγα" του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ.

Ενας επιστήμονας μετατρέπεται σε άνθρωπο - μύγα μετά από ένα αποτυχημένο επιστημονικό πείραμα. Πρόκειται για ένα ριμέικ της ομώνυμης ταινίας τρόμου, που γύρισε το 1958, ο Κουρτ Νιούμαν. Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν η μύγα είναι μόνο μια ταινία τρόμου ή μήπως είναι ταυτόχρονα και μια ηθικοπλαστική αλληγορία γύρω από το Εϊτζ, με απεχθή ειδικά εφέ και σκηνές βίας, που ακροβατεί ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο φανταστικό και στο πραγματικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ