Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη Δευτέρα τα νέα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να εκδοθούν για πρώτη φορά τιμαριθμοποιημένα ομόλογα διάρκειας 5 και 10 ετών με δημόσια εγγραφή, ενώ τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων μειώθηκαν ήδη κατά έξι δέκατα της μονάδας.

Το κύριο χαρακτηριστικό των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων είναι ότι παρέχουν πλήρη εξασφάλιση στους κατόχους τους έναντι του πληθωρισμού, η οποία θα υπολογίζεται και θα καταβάλλεται στη λήξη των τίτλων, καθώς και μια σταθερή πρόσοδο πάνω από τον πληθωρισμό για όλη τη διάρκειά τους, που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο (τοκομερίδια).

Επομένως, στα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα η πραγματική απόδοση (αυτή, δηλαδή, που προκύπτει μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) είναι γνωστή κατά τη χρονική στιγμή της έκδοσης (4 μονάδες πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό), σε αντίθεση με τα συνήθη ομόλογα, που η ονομαστική απόδοση είναι γνωστή τη χρονική στιγμή της έκδοσης, αλλά η πραγματική αβέβαιη. Υπενθυμίζεται ότι, όπως όλοι οι κρατικοί τίτλοι, και τα νέου τύπου ομόλογα αυτά υπόκεινται σε φορολόγηση των αποδόσεών τους με συντελεστή 7,5%.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε σημαντική μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, που μετά από σχεδόν μια εικοσαετία, υποχωρούν κάτω από 10%, και συγκεκριμένα τώρα ανανεώνονται με 9,7% (μετά φόρων 9%). Ανάλογες μειώσεις ισχύουν και για τις ανανεώσεις εξάμηνης (ονομαστικό επιτόκιο 8,9%, πραγματικό 8,2%) και τρίμηνης διάρκειας εντόκων γραμματίων (8,6% και 8% αντίστοιχα). Τα επιτόκια της επόμενης έκδοσης (2 Ιούνη) δεν αποκλείεται να είναι τα ίδια, θα γνωστοποιηθούν, πάντως, με νεότερη ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα τα νέα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα (1997-05-17 00:00:00.0)
Μονοψήφια τώρα τα έντοκα γραμμάτια (1997-05-09 00:00:00.0)
Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ