Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Πλαστογραφούν τα εκλογικά αποτελέσματα!

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν τεχνητά αυξημένη τη δύναμη της παράταξής τους για να δικαιώσουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης

Πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι εκλογές, οι υπεύθυνοι του Συνεταιριστικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να πανηγυρίσουν πως το κόμμα τους παίρνει 53%, η ΝΔ 44% και το ΚΚΕ... 3% στην ΠΑΣΕΓΕΣ! Κι αυτό με βάση τον αριθμό των αντιπροσώπων που φέρεται να έχουν εκλέξει στη Συνομοσπονδία. Ο στόχος και η αγωνία τους είναι να αντιστρέψουν την κακή εικόνα της κυβέρνησης και της πολιτικής τους και γι' αυτό πλαστογραφούν τα πραγματικά αποτελέσματα, για να πείσουν πως, τάχα, οι αγρότες με την ψήφο τους στις εκλογές των συνεταιρισμών αποδέχονται την καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης! Την αντιαγροτική πολιτική, δηλαδή, που οι αγρότες με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες της μεταπολεμικής περιόδου, καταδίκασαν και έμπρακτα... Ετσι, προβάλλουν το ποσοστό των αντιπροσώπων τους στην ΠΑΣΕΓΕΣ ως ποσοστό της δύναμής τους στις εκλογές των συνεταιρισμών. Γνωρίζοντας βέβαια ότι ο αριθμός των αντιπροσώπων δεν είναι ανάλογος με τους πραγματικούς συσχετισμούς και την ψήφο των συνεταιρισμένων αγροτών, όπως διαμορφώνεται στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, γνωρίζουν και το κρύβουν ότι τους αντιπροσώπους στην ΠΑΣΕΓΕΣ δε βγάζουν μόνον αυτοί που ψηφίζουν αλλά και όσοι, απλώς, είναι γραμμένοι στους συνεταιρισμούς αλλά δεν ψηφίζουν. Γιατί οι αντιπρόσωποι βγαίνουν με βάση τους γραμμένους και όχι τους ψηφίσαντες που είναι πολύ λιγότεροι αριθμητικά. Γνωρίζουν, επίσης, ότι σε πολλές Ενώσεις, όπως Εύβοιας, Αρτας, Φλώρινας κ.ά., υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εκλεγόμενοι αντιπρόσωποι από συνεταιρισμούς για τις Ενώσεις είναι περισσότεροι από τους ψηφίσαντες αγρότες (!), όπως γίνεται στους δασικούς συνεταιρισμούς. Αυτοί οι (ανύπαρκτοι στην πραγματικότητα) αντιπρόσωποι διαμορφώνουν εκλογικά ποσοστά και καθορίζουν τους συσχετισμούς στις Ενώσεις! Πρόκειται, δηλαδή, για μια πρώτη ουσιαστική πλαστογράφηση των εκλογικών συσχετισμών...

Δεύτερη μέθοδος πλαστογράφησης

Ο δεύτερος τρόπος πλαστογράφησης αφορά τον ίδιο τον εκλογικό νόμο και τον τρόπο εκλογής και κατανομής των αντιπροσώπων στις παρατάξεις από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, στις Ενώσεις και μέχρι τις τριτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και την ΠΑΣΕΓΕΣ. Το γνωρίζουν οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ ότι οι αντιπρόσωποι που εκλέγονται στην ΠΑΣΕΓΕΣ καμία σχέση δεν έχουν, ουσιαστικά, με τους πραγματικούς συσχετισμούς, που διαμορφώνονται μόνον στις εκλογές στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και, κατόπιν, στις εκλογές των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ο εκλογικός νόμος αποκλείει από τη δεύτερη κατανομή την εκπροσώπηση των ψηφοδελτίων που δε συγκεντρώνουν ολόκληρο το εκλογικό μέτρο. Και δίνει τη δυνατότητα στα ψηφοδέλτια που συγκεντρώνουν το εκλογικό μέτρο να παίρνουν και άλλο αντιπρόσωπο από τη δεύτερη κατανομή με το υπόλοιπο, αρκεί να είναι το 1/3 του εκλογικού μέτρου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί με υπόλοιπα 25 ψήφων να εκλέγει έδρα και αντιπρόσωπο ένα ψηφοδέλτιο ενώ άλλο με 49 ψήφους να μην εκλέγει! Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα: Σε μια ΕΑΣ με συνέλευση 200 αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς όπου εκλέγονται 4 αντιπρόσωποι για την ΠΑΣΕΓΕΣ, η Α παράταξη που παίρνει 76 ψήφους ή 38% εκλέγει τους 2 αντιπροσώπους, η Β παράταξη που παίρνει 75 ψήφους ή ποσοστό 37,5% εκλέγει τους άλλους 2 αντιπροσώπους για την ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ η Γ παράταξη που παίρνει 49 ψήφους και 24,5% δε βγάζει κανέναν αντιπρόσωπο στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Παρα-λογαριασμοί...

Ετσι, λοιπόν, όπως τα μετράνε, οι παρατάξεις Α και Β (που παίρνουν τον δεύτερο αντιπρόσωπο με τα υπόλοιπα 8,33%) παρουσιάζονται με εκλογική δύναμη 50%, η κάθε μια, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ η πραγματική εκλογική τους δύναμη είναι 38% και 37,5% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή η Γ παράταξη που ψηφίστηκε από 24,5% των αντιπροσώπων και δεν εκλέγει αντιπρόσωπο στην ΠΑΣΕΓΕΣ (γιατί τον παίρνουν οι δύο πρώτες παρατάξεις με 8,33% ποσοστό!) δε μετριέται πουθενά το ποσοστό της στην ΠΑΣΕΓΕΣ! Με την ίδια διαδικασία γίνεται και η εκλογή των (π.χ. 200 στη συγκριμένη Ενωση) αντιπροσώπων από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς στις ΕΑΣ, οπότε εδώ έχουμε το δεύτερο "φιλτράρισμα" σε βάρος της Γ παράταξης που σε ένα βαθμό δε μετριέται η δύναμή της και στη δύναμη των Ενώσεων.

Αν πάρουμε επίσης υπόψη το πραγματικό γεγονός ότι 49 Ενώσεις στέλνουν μόνον από έναν αντιπρόσωπο στην ΠΑΣΕΓΕΣ, 24 άλλες ΕΑΣ στέλνουν από 2 αντιπροσώπους, 22 από 3 αντιπροσώπους και 8 Ενώσεις από 4 αντιπροσώπους, ότι δηλαδή 195 αντιπρόσωποι ή ποσοστό 57,3% από το σύνολο των αντιπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ εκλέγονται από τις συγκεκριμένες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, τότε η τρίτη παράταξη, έστω και αν έχει πάνω από 20% ποσοστό εκλογικής δύναμης στις Ενώσεις, είναι δύσκολο να εκπροσωπηθεί με αντιπροσώπους στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Μ' αυτόν τον τρόπο της συγκρότησης της συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι φυσικό να παρουσιάζεται η δύναμη των δικομματικών εταίρων 55 και 45% σε αντιπροσώπους στην ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά η πραγματική τους δύναμη σε ψήφους αντιπροσώπων στις Ενώσεις μπορεί να είναι πολύ κάτω του 40 και 35% και ακόμα μικρότερη στην πραγματικότητα, όσον αφορά τις ψήφους των αγροτών στους πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα αξίζει να αναφερθεί ότι η ΛΑΕ, ενώ ψηφίστηκε στις ΕΑΣ Αγρινίου σε ποσοστό 15%, Λιβαδειάς 13,2%, Λήμνου 26%, Λευκάδας 28% Αστακού 15,3%, Βόνιτσας 17%, Ξηρομέρου 15,3% κλπ., δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο στην ΠΑΣΕΓΕΣ και, επομένως, τα παραπάνω ποσοστά δεν προσμετρούνται στο ποσοστό των αντιπροσώπων στη Συνομοσπονδία.

Να γιατί δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα τα ποσοστά 53% της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, 44% της παράταξης της ΝΔ και... 3% της παράταξης της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας" (ΚΚΕ) και η προβολή τους από τους επικοινωνιολόγους του ΠΑΣΟΚ απλώς συνιστά πλαστογράφηση της πραγματικότητας.Ο στόχος της πλαστογράφησης των αποτελεσμάτων των εκλογών στους συνεταιρισμούς από τους επικοινωνιολόγους του ΠΑΣΟΚ είναι να εξωραϊσουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας πως, τάχα, με την ψήφο τους οι αγρότες εγκρίνουν την καταστροφική πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, την οποία καταδίκασαν και με τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες μεταπολεμικά. Αυτό είναι που πονάει την κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ