Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αγώνες αποδίδουν και στους συνεταιρισμούς

Αισθητή μείωση της δύναμης της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές των συνεταιρισμών. Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΚΚΕ) διπλασιάζει τη συμμετοχή της στα ΔΣ των Ενώσεων και αυξάνει τα εκλογικά ποσοστά της

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών τα οποία αποφεύγει να δώσει στη δημοσιότητα η παράταξη του ΠΑΣΟΚ - προσπαθώντας, απλώς, να ψαρέψει στα... "θολά νερά" με τους αντιπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ - επιβεβαιώνουν πως, αντίθετα, απ' ό,τι προβάλλει το κυβερνητικό κόμμα, η δύναμη της παράταξής του ΑΣΠΑ μειώθηκε αισθητά σ' αυτές τις εκλογές. Κι αυτό, παρά την επιχείρηση πιέσεων και εκβιασμών, τις εξαγορές συνειδήσεων και τα ρουσφέτια σε βάρος των αγροτών και την εκμετάλλευση του κυβερνητικού μηχανισμού από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα προκύπτει:

Πρώτον η παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΑΣΠΑ) εμφανίζεται αισθητά αποδυναμωμένη στα νεοεκλεγμένα συμβούλια των ΕΑΣ. Οπως προκύπτει ειδικότερα, από τα συγκεκριμένα στοιχεία, στις περιοχές όπου αναπτύχθηκαν μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις - όπως στους νομούς Θεσσαλίας - πέραν του γεγονότος της σημαντικής μείωσης της δύναμης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της δύναμης της ΝΔ, έχουμε σημαντική αύξηση της δύναμης της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας" (ΛΑΕ).

Ανοδος ΛΑΕ

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ν. Καρδίτσας η παράταξη ΑΣΠΑ του ΠΑΣΟΚ έχασε την αυτοδυναμία της, ενώ μειώθηκε και η δύναμη της παράταξης της ΝΔ. Αντίθετα, το ψηφοδέλτιο ΛΑΕ - Βιοκαρπέτ που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ εξέλεξε και δεύτερο σύμβουλο και αντιπρόσωπο για την ΠΑΣΕΓΕΣ αυξάνοντας το ποσοστό από 10,5 σε 17%... Στο Ν. Τρικάλων, όπου επίσης μειώθηκε η δύναμη και των δύο εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η ΛΑΕ αύξηση τη δύναμή της από 18,5% σε 23%. Στη Λάρισα η μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ μεγάλη και αυξήθηκε η δύναμη της παράταξης ΝΔ (και λόγω προηγούμενης διοίκησης στην ΕΑΣ), ενώ η ΛΑΕ - σε πείσμα των όσων προβάλλει ο επικοινωνιακός τομέας του ΠΑΣΟΚ (Αυριανή κλπ.) - επανεξέλεξε το γνωστό αγροτικό στέλεχος Γ. Παττάκη, αυξάνοντας τα ποσοστά της από 10,5% σε 13,5%. Στο Ν. Μαγνησίας η ΛΑΕ επανεξέλεξε τον ένα σύμβουλο που είχε. Η ίδια αυξητική τάση και εικόνα εμφανίζεται και σε άλλους νομούς όπου αναπτύχθηκαν αγώνες όπως στους νομούς Βοιωτίας, Κιλκίς, Αγρινίου, Αρτας, Αιγίου - Αχαϊας (η ΛΑΕ συμμετέχει για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΕΑΣ Πάτρας, μετά το 1974! )

Οσον αφορά, πιο συγκεκριμένα, στη δύναμη της ΛΑΕ στις εκλογές των ΕΑΣ διαπιστώνονται τα παρακάτω:

Από τις 19 ΕΑΣ, όπου η παράταξη εκπροσωπούνταν στις διοικήσεις τους με συμβούλους επανεξέλεξε στις 16 Ενώσεις, ενώ εξέλεξε συμβούλους και εκπροσωπείται στα17 ΔΣ, επιπλέον, ΕΑΣ στις οποίες προηγούμενα δεν είχε καταφέρει να εκλέξει συμβούλους. Δηλαδή, από τις 55 ΕΑΣ στις οποίες η ΛΑΕ πήρε μέρος στις εκλογές με ξεχωριστό παραταξιακό ψηφοδέλτιο εκπροσωπείται στις διοικήσεις 33 Ενώσεων, σ' όσες περίπου συμμετείχε στις συνεταιριστικές εκλογές του '90 με τον τότε Ενιαίο Συνασπισμό. Γενικά το ποσοστό των ψήφων που πήρε σ' αυτές τις ΕΑΣ η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα είναι πάνω από 10% και μέχρι 24,5%, ενώ και στις 23 ΕΑΣ όπου δεν εκπροσωπήθηκε στις διοικήσεις τους η ΛΑΕ πήρε ποσοστό ψήφων από 8 έως 15% - δεν εξέλεξε συμβούλους γιατί τα ΔΣ ήταν 5μελή και χρειάζεται άνω του 20% ποσοστό για εκπροσώπηση. Σε ορισμένες περιοχές η ΛΑΕ, παρά τα αυξημένα ποσοστά της, δεν εκπροσωπείται στα ΔΣ των ΕΑΣ γιατί οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μεθόδευσαν και κατέβηκαν με διπλά ψηφοδέλτια (π.χ. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αστακό, Ζάκυνθο κλπ.) για να "κλέψουν" με τα υπόλοιπα τους Συμβούλους από τη ΛΑΕ.

Ετσι, όσο κι αν προσπαθούν οι εταίροι του δικομματισμού να πλαστογραφήσουν και παρουσιάσουν κατά "τα καλά και συμφέροντα" τα αποτελέσματα των εκλογών στους συνεταιρισμούς, επιβεβαιώνεται καθαρά η καταδίκη της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Εκεί δε που αναπτύχθηκαν αγώνες οι αγρότες προσβλέπουν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές όπως προκύπτει από τη σημαντική άνοδο της ΛΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ