Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Συμπληγάδες εργολάβων

Οι αρχαιολόγοι και οι μηχανικοί του ΥΠΠΟ συναντήθηκαν προχτές με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να διασφαλιστούν οι αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Δυσάρεστο - ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον επιεικής - φαίνεται να είναι το κλίμα στην κοινή Ομάδα Εργασίας ΥΠΠΟ - ΥΠΕΧΩΔΕ, που ασχολείται με την προώθηση και τον καταμερισμό έργων της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι και μηχανικοί,που εκπροσωπούν το ΥΠΠΟ, βρέθηκαν αρκετές φορές προ αδιεξόδου, αφού η αγωνία να διατηρήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία τον απόλυτο έλεγχο των αρχαιολογικών χώρων, που περιλαμβάνονται στα έργα, "σκοντάφτει" στην... προδιάθεση να εκχωρηθούν αρμοδιότητες στην Ανώνυμη Εταιρεία.

Ακούγεται, μάλιστα, ότι προ καιρού έφτασαν εκκλήσεις στον υπουργό Πολιτισμού,Ε. Βενιζέλο, ώστε να επιληφθεί του θέματος και επιπλέον ζήτησαν την επέμβαση των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιών.Ο υπουργός αντέδρασε καλώντας, προχτές, σε σύσκεψη τους αρχαιολόγους και μηχανικούς, που μετέχουν στην Ομάδα Εργασίας, και τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Προϊστορικών - Κλασικών, Βυζαντινών, Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και Εργων Πολιτιστικών Μνημείων.Εκεί τέθηκαν επί τάπητος οι φόβοι ότι προωθείται μέσω της ΑΕ η εκχώρηση θεσμικών αρμοδιοτήτων.Επιπλέον το σχέδιο της ενοποίησης εμπλέκει πολλούς φορείς, καθώς περιλαμβάνει πληθώρα έργων, όπως σήραγγες, δρόμους, πεζοδρομήσεις κ. ά., τα οποία μπορεί να μην αφορούν άμεσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά είναι πιθανό οι εκσκαφές να φέρουν στην επιφάνεια αρχαιότητες.

Κύριο μέλημα των αρχαιολόγων είναι στο καταστατικό της ΑΕ να περιλαμβάνεται διάταξη. που θα ορίζει ρητά ότι το αρχαιολογικό έργο θα γίνεται με αυτεπιστασίες και θα διασφαλίζει το δικαίωμα της εποπτείας.Αν και αρχικά έδειχνε να γίνεται δεκτό το αίτημα, στην πορεία εξέλιπε από το σχέδιο του Καταστατικού.Ο λόγος; Ολα δείχνουν ότι στόχος είναι να εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαλάβοι στο έργο.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πολιτισμού προ τριών μηνών, αγνοώντας τις αντιδράσεις, είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι προχωράει το καταστατικό της εταιρείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα λειτουργικά της έξοδα, ημερησίως, θα ανέρχονται στα 5 εκατ. δραχμές (!).

Στην προχτεσινή σύσκεψη ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει το καταστατικό, αλλά οι αρχαιολόγοι και οι μηχανικοί το χαρακτηρίζουν καταστατικό - "φάντασμα".Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δε θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες, αλλά οι φόβοι δεν έχουν καταλαγιάσει, δεδομένου ότι οι εργολάβοι έχουν προ καιρού στήσει "καρτέρι"...

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ