Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
EΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χρειάζονται αποφασιστικοί και ενωμένοι αγώνες

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού απασχόλησε και την Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η οποία, σε σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει:

«Δυστυχώς, ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών από την έλλειψη νερού στη Θεσσαλία επανέρχεται με δραματικό τρόπο, ύστερα από 12 χρόνια. Η απειλή να μείνουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, αλλά και χωρίς πόσιμο νερό όσες πόλεις και χωριά υδρεύονται από τη λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται προ των πυλών. Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Δεκαετίες τώρα, το ίδιο πρόβλημα της ξηρασίας επανέρχεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεκαετίες, επίσης, οι κυβερνήσεις τάζουν αρδευτικά για Αχελώο - Κάρλα - μικρές λιμνοδεξαμενές κλπ. και στην πράξη δε γίνεται τίποτα ουσιαστικό. Πρόκειται για σχεδιασμένη πολιτική συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα, στα πλαίσια των κατευθύνσεων και εντολών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Γι' αυτό δεν έγιναν και ούτε υπάρχει πολιτική βούληση να γίνουν ουσιαστικά αρδευτικά έργα. Στόχος τους είναι να "πεταχτούν" εκτός παραγωγής, να ξεκληριστούν, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Η παγκοσμιοποίηση και η καπιταλιστική τους ολοκλήρωση, στα πλαίσια της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, προϋποθέτει ισχυρά αγροτικά "τζάκια", επιχειρηματίες, που θα λειτουργούν στη βάση του καταμερισμού που σχεδίασαν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι αγρότες για να κατευθύνουν σωστά την πάλη και τον αγώνα τους. Πρέπει να καταδικαστεί στην πράξη, τόσο η κυβερνητική πολιτική, όσο και των κομμάτων εκείνων που έχουν την ίδια ιδεολογία και πολιτική της ΟΝΕ, της παγκοσμιοποίησης, της "ελεύθερης" δήθεν αγοράς.

Η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική της όξυνσης και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας, αλλά και ανάμεσα στους αγρότες μέσα στους ίδιους τους νομούς, που ο καθένας τρέχει να σώσει την καλλιέργειά του σε βάρος του διπλανού του. Φαίνεται καθαρά πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευθύνες της, σπρώχνοντας τους αγρότες στον αλληλοσπαραγμό και στο μεταξύ τους εμφύλιο. Αυτή η τακτική είναι καταδικαστέα και δεν πρέπει να την επιτρέψουν οι αγρότες να περάσει. Την πρώτη και αποκλειστική ευθύνη έχει η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις, που έλεγαν ψέματα για δήθεν έργα υποδομής που δεν έκαναν ποτέ».

Με την ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζει:

α) Πρέπει να βγει, τώρα, η κυβέρνηση υπεύθυνα και να δηλώσει εάν τα νερά φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση ταυτόχρονα.

β) Από τη στιγμή που διαπιστωμένα βγαίνει πως τα νερά δε φτάνουν, τότε με προτεραιότητα την ύδρευση να ξεκαθαρίσει ποιες περιοχές καλύπτονται για άρδευση και ποιες όχι.

γ) Οι περιοχές που μένουν εκτός δυνατότητας άρδευσης να καταγραφούν από γεωπόνους, ανά αγροτικό νοικοκυριό, και ν' αποζημιωθούν πλήρως και στο ακέραιο, εφ' όσον τα πράγματα οδηγούν στην καταστροφή. Να υπάρχει γι' αυτό δεσμευτική απόφαση από κυβερνητικό όργανο και να πληρωθούν οι πληγέντες αγρότες, τότε που θα εισπράξουν και οι συνάδελφοί τους που θα πουλήσουν κανονικά τα προϊόντα τους.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ θεωρεί, επίσης, πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όσων πλήττονται με διάφορα τερτίπια, γι' αυτό χρειάζεται οργανωμένος αγώνας για:

1) Να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις σε όσους πάθουν καταστροφή από την ξηρασία.

2) Να δρομολογηθούν με χρονοδιάγραμμα τα συγκεκριμένα μεγάλα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (Αχελώος - Κάρλα - Σμόκοβο κλπ.).

Και καταλήγοντας τονίζει: «Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλίας - τους μαζικούς φορείς - όσους πλήττονται από τη μη κατασκευή αρδευτικών έργων, να διεκδικήσουν με αποφασιστικούς και ενωμένους αγώνες τη λύση του αρδευτικού και υδρευτικού προβλήματος στη Θεσσαλία, τώρα, πριν είναι αργά. Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού, αφού οι κυβερνήσεις τον εμπαίζουν, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το ΚΚΕ θ' αναπτύξει πολύμορφη δράση και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση λύσης αυτού του ζωτικής σημασίας προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ